Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats

 CAST ENG FRA POR EUS 

Bon Nadal! Cada any faig un pessebre que és la meva interpretació d'on hagués nascut Jesús si hagués nascut aquest mateix any 2021.

Hi ha moltes realitats que podria recollir, pero l'experiència personal i la manipulació barroera de l'extrema dreta del tema m'han fet fixar-me en els menors no acompanyats. Podria ser a qualsevol de les nostres grans ciutats i fins i tot, no tan grans. I el que explico, no es tan un record del que va passar fa més de 2.000 anys sinó del que passa cada dia a aquest municipis.

Aquí teniu video i la narració 
i a sota, hi trobareu el text, fotografies del pessebre i informació complementària i galeria de fotos. 


Per aquells dies sortí una normativa de la Unió Europea que feia impossible arribar-hi legalment i es varen donar subvencions als estats per aixecar murs i filats de ganivetes a totes les fronteres. No hi havia cap altra opció que embarcar-se en una pastera i fugir perquè als seus països semblava no haver-hi futur.

Joseph i Mery estaven entre el grup dels que emigraven. Es varen conèixer pel camí i decidiren fer el darrer tram del viatge a la mateixa barcassa. S'estimaven i volien fer camí junts a la vida.

A mitjanit, la pastera s'enfonsava i varen trucar a l'Helena Maleno perquè els ajudés. Salvament Marítim d'Almeria, gràcies a l'avís, va rescatar a tothom de bon matí.

En arribar a port, varen ser reconeguts per personal sanitari i posats en autocars cap a altres ciutats. 

De matinada, en baixar de l'autocar, els acolliren espontàniament unes persones voluntàries. Com que encara no tenien els 18 anys, els varen adreçar al SAIER i d'allí els varen destinar a un centre de menors. Maria ja estava embarassada quan va arribar al centre.

Varen demanar que els posessin junts per viure plegats l’ embaràs, però no hi havia centres de nois i noies. Els faltaven només uns mesos per fer els divuit anys i van decidir escapar-se per poder-se retrobar. En arribar a la ciutat varen buscar institucions i llocs que els allotgessin, però no sabien on anar, ni coneixien ningú. No disposaven de papers ni sabien que hi tenien dret. No els deixaven empadronar-se i això els negava l'accés a cap servei social, suport sanitari o alimentari.

S'instal·laren en un parc de la ciutat perquè l’embaràs de Maria ja estava molt avançat. Els grups de suport espontani de la ciutat varen demanar als coneguts una llar provisional on poder allotjar-los, però feia temps que la xarxa de solidaritat estava molt saturada de demandes.

Es varen complir els dies i com que no tenien on anar, no sabien a qui avisar ni que tenien dret a anar a urgències, el nen va néixer sense assistència al parc.

Els WhatsApp i les xarxes socials van anunciar el naixement. També pels centres on hi havia els companys va córrer la notícia i tothom va voler anar a visitar-los. Entre tots han decidit que es dirà Jesús.

El mateix dia de Nadal, "Punt de Referència" els va poder acollir en un dels seus pisos.

Després, unes voluntàries els van ajudar a tramitar els papers i a trobar recursos per a l'infant.

Gràcies a la nova llei d'estrangeria, però sobretot a la feina de les voluntaries i de “Noves Vies”, el 6 de gener varen arribar, com un regal, els papers i el permís de treball.
Ara només els falta una oferta de feina per poder treballar. Si algú en té cap, que ho faci arribar a aquestes institucions perquè hi ha molts joves esperant aquesta oportunitat.

Des de Betlem (que també podria ser qualsevol ciutat de casa nostra), per a TV Betlem, Laia Bonet.







-----------------------------------------
Més informació: 

2020  -  Jesús, fill d'una parella de refugiats
2019  -  Jesús,fill d'una parella de “sense sostre”
2018  -  Jesús,fill d'una Kelly, anomenada Maria
2017  -  Jesúsneix fill d'una parella de manters a Barcelona
2016  -  Jesús neix a la tanca de Mèxic
2015  -  Jesús neix a la Vall del Bekaa al Líban
2014  -  Jesúsneix a la tanca de Melilla
2013  -  Jesús neix en un acaparament de terres
2012  -  Jesús neix a un desnonament de la PAH
2011  -  Jesús neix als acampats indignats de Pl. Catalunya
2010  -  Jesús neix a la platja amb acabat d'arribar en una pastera
2009  -  Jesús Neix a un camp de refugiats

APARICIONES A PREMSA

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022