divendres, 8 de novembre de 2013

Bones notícies de Polochic


Torno amb Guatemala i la Vall de Polochic. Però es que val la pena. Dissabte 19 d’Octubre, el president de Guatemala entregava terres a 140 famílies.  Tres anys enrere havien desallotjat violentament aquestes famílies q’eqchí i pocomchí’es de les seves terres per donar-les a un grup inversor.

Van morir persones en els diversos desallotjaments. Els varen cremar les cases i collites i deixar sense res. Els van atemorir. Han passat gana i han conegut les nits a l’intempèrie absoluta. Però han seguit lluitant i 140 de las 769 famílies desallotjades ja tenen terra. Esperem que les altres els hi entreguin en els mesos propers.
Ha estat la seva lluita, les 107.000 firmes, el suport internacional, la campanya a través de facebook, les noticies als mitjans, i molts detalls més els que han fet això una realitat. La seva lluita ha estat vital, però segurament sense el suport internacional de molta gent i la pressió feta des de molts racons del mon això no hagués estat possible.  150 famílies amb terra, son 150 famílies més amb possibilitat de tenir una vida digna, de conrear el que necessiten per viure dignament, 150 famílies que no necessitaran el suport continu de l’ajut internacional. Això és anar a les causes que generen l’empobriment, en contes de fer nomes assistència. El treball que va a l’arrel del problema és el que te valor de veritat.
Cada dia desafortunadament es produeixen al món desallotjaments de terres com les de Polochic. Aquestes victòries han  de desanimar als que segueixen amb aquesta política d’interessos egoistes i que no respecta als mínims dret humans.
Si, estem molt contents, molt. No us ho negarem. I es que després de tant d’esforç de tanta gent, veure que ens en hem sortit, i veure que ho hem fet plegats, ens dona la  idea de quin es el camí per fer un mon mes just per a tothom. El que ens expliquen els nostres companys que dissabte 19 d’Octubre eren a Polochic i el que veiem en directe per internet posa la pel de gallina. Gràcies a tots els que heu fet quelcom per Polochic. Per petit que sigui; una signatura, una publicació al facebook, un m’agrada, un “tuit” o un “retuit”, un donatiu, el que sigui... Un cop més tot això ha servit de molt.

Article publicat a la columna mensual de la revista El Portal de Centelles. (Num 231 Novembre 2013)