Jesús neix, fill d’una parella de refugiats a Lesbos

CAST ENG FRA POR EUS ITA GRE DEU

Bon Nadal! Cada any faig un pessebre que és la meva interpretació d'on hagués nascut Jesús si hagués nascut aquest mateix any 2020.
Aquest any tan particular hauria pogut imaginar que Jesús naixia a molts llocs, però fa anys que una realitat colpeix la nostra vella Europa, la crisi dels refugiats. I Lesbos i els seus camps, amb incendi, COVID i política migratòria inclosa representen, millor que cap altre lloc, la injustícia aquest 2020. També hauria pogut ser a les illes Canàries, i ho cito en el text. Espero que us agradi i ajudi a veure d'una altra manera el que representa Nadal.
Aquí teniu el vídeo "animat"  i narrat del pessebre i a sota, hi trobareu el text complert, informació complementària i fotos.

Jesús neix, fill d’una parella de refugiats a Lesbos  #PlaymobilRefugiats 

I ara connectem amb la unitat mòbil. Endavant Laia Bonet des de Lesbos!

En aquells dies van haver de marxar de la seva ciutat perquè la guerra havia empitjorat molt i era impossible sobreviure al seu país. Varen començar a caminar cap a Europa, una terra on, els havien dit, respectaven els Drets Humans. El viatge va ser llarg, perillós i pesat. El darrer tram era amb una barqueta neumàtica i a ella no la volien deixar embarcar perquè estava embarassada. El trajecte va ser dur perquè varen estar a punt d'enfonsar-se diverses vegades.

Quan, contents d'arribar a Europa, pensaven que ja estava tot solucionat, els varen tancar a Mòria, un camp de refugiats, deien. Però allò era un lloc infernal, sense condicions i amb tothom amuntegat. Abans hi havia ONG que els ajudaven tant amb materials i menjar com amb els tràmits burocràtics, però ara ja no les deixaven entrar. 


Fa unes setmanes van haver de sortir corrents del camp perquè un incendi de nit el cremà tot. No van poder agafar res del que tenien: ni la documentació que acreditava que esperaven un reconeixement com a refugiats ni tan sols res de roba. A Maria li costava córrer per l'embaràs tan avançat, però van aconseguir escapar. Van estar dos dies maldormint al ras i l'embaràs ja arribava a terme.

Uns dies després la policia els va dur a un nou camp de refugiats. Van veure de seguida que aquell camp més que un camp de refugiats era altre cop una presó. No estava en condicions i només es podien rentar al mar, que tocava una part del camp. Les informacions que cada vegada corrien amb més força deien que estaven expulsant fora d’Europa a tothom que hi havia al camp. No entenien perquè a les tendes hi posava Nacions Unides si allò era una presó de l'exèrcit del país, un CIE, per expulsar-los. Per què Nacions Unides col·laborava allí? Per què no deixaven entrar a treballar cap ONG ni cap voluntari? Hi havia rumors que els propers a expulsar serien els de la seva tenda.


Aquesta nit passada Maria  ha trencat aigües. Els companys de tenda han avisat a tot el camp i d’una tenda propera ha vingut una  infermera, que els ha ajudat en el part. Quan l'exèrcit els ha vingut a buscar per repatriar-los i han vist que estava naixent un infant han decidit posposar l'expulsió del país prevista per avui.

Al nen li han posat de nom Jesús, que vol dir el Salvador, perquè tothom diu que aquest infant els ha evitat l'expatriació. No saben per quant de temps, però poden mantenir l'esperança uns dies més. La notícia ha corregut i els periodistes hem anat al camp, però no ens hi han deixat entrar i només hem pogut parlar amb alguns d'ells a través del filat.

Esperen que a principis de gener, la Unió europea humanitzi les seves polítiques d'acollida i deixi de tractar com a delinqüents persones que només fugen d'una guerra, buscant una vida millor.

Des de Lesbos (que també podria ser Canàries), per TV betlem, Laia Bonet

-------------------------------------------------------------------------
Més informació: 

2019  -  Jesús,fill d'una parella de “sense sostre”
2018  -  Jesús,fill d'una Kelly, anomenada Maria
2017  -  Jesúsneix fill d'una parella de manters a Barcelona
2016  -  Jesús neix a la tanca de Mèxic
2015  -  Jesús neix a la Vall del Bekaa al Líban
2014  -  Jesúsneix a la tanca de Melilla
2013  -  Jesús neix en un acaparament de terres
2012  -  Jesús neix a un desnonament de la PAH
2011  -  Jesús neix als acampats indignats de Pl. Catalunya
2010  -  Jesús neix a la platja amb acabat d'arribar en una pastera
2009  -  Jesús Neix a un camp de refugiats

Més informació i reportatges sobre Moria:

Diari Ara

ElDiario.es

Revista 5w

Algunes fotos:




Caminant










































Comentaris

Unknown ha dit…
Gracia Francesc y Lala por acercarnos a una realidad que, a las puertas de Europa, es una tragedia que todos debemos contribuir a eliminar. Gracias.

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats