Municipals

Escoltem Salvini dir animalades dels refugiats, veiem a Trump disposat a fer el que sigui i com sigui per construir un mur reflex dels seus murs interiors, escoltem un Viktor Orban inhumà i racista, veiem com un partit es carrega la lluita per la igualtat de gènere, i tot això com a conseqüència de processos elecctorals i just ara que som a les portes d'un degotall d'eleccions en pocs mesos.
I suem perquè ja sabem de què va tot això.

Però centrem-nos en les eleccions als nostres pobles. Aquí afortunadament no hi ha pressupost per construir falses notícies ("fake news"), ni assessors d'imatge, ni caldria apel·lar a la por ni als instints més primaris i animals que tenim. Les eleccions a un poble poden ser més netes i no ens hauria de preocupar el vot útil, el tactisme global o guanyar o perdre.

Perquè, el que cal a un poble és fer el seu espai geogràfic, un espai on puguem ser feliços. I ser-ho sense fer infeliç ningú a fora.
Cal que tothom qui arribi es pugui sentir acollit i com a casa,
Cal que tothom tingui uns ingressos mínims que no el facin patir gana ni fred,
Cal que tothom se senti útil perquè tothom aporta en allò que és bo,
Cal que ningú s'aprofiti de la seva condició privilegiada i al final del període siguem una mica menys desiguals i això ens faci feliços,
Cal que puguem seguir fent cultura, teatre, música, lectura, art i puguem seguir parlant la nostra llengua i si pot ser, saber-ne una mica més de qualsevol altre,
Cal que puguem aprendre des dels més xics als més grans,
Cal que puguem créixer amb salut i també interiorment,
Cal que respectem la natura i propiciem la justícia clímatica,
i cal que sapiguem trobar els equilibris en les decisions

I per fer tot això, ens cal trobar i votar al poble aquelles persones especials, que ens ajudin a participar, a decidir, a trobar els camins. No ens calen doctors que decideixin per nosaltres, ni economistes que decideixin sols on invertir els nostres diners. I afortunadament en tenim de persones així,i forces.

Les eleccions no haurien de ser un torneig d'idees on guanyen només les d'un, perquè ningú té la veritat. Ens calen dones i homes, bons i savis, que escoltin. Amb capacitat de discerniment. Que no entrin aquí per guanyar o perdre sinó per servir. Que escoltin més que expliquin i que aprenguin més que ensenyin. Gent compromesa que se senti unida a persones a tot el món que fan passos endavant en el seu compromís. Aquí és difícil, allí s'hi juguen la vida. Només a Sud-amèrica mes de 200 persones que han fet un pas endavant han set assassinades l'any 2018

Cal gent que pensi a servir. I en fer-ho a escala de poble. I amb aquest esperit,  construir el que un poble ha de ser: una casa de cases on cadascú hi té la seva però hi reconeix la de tothom.

Només si aprenem a fer-ho bé a escala de poble, ho sabrem fer bé després a escala de país.


Article publicat a la revista "El Portal" de Centelles num. 295 de Març del 2019

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats