Pessebres

Aquestes dates de Nadal, àpats a banda, segueixen caracteritzant-se també per tradicions i manifestacions de cultura popular com per exemple els pessebres.

Son elements vius que han transcendit el primer pessebre que va fer Sant Francesc d’Assis a Greccio l’any 1223. Era un pessebre vivent i avui es conserva aquesta tradició a molts pobles i ciutats. Els seus naturals successors son els pessebres de figures senzilles que hi ha a la majoria de llars. A les fires de Santa Llúcia trobareu tot el que cal per fer un pessebre: figures, suro, molsa i tot tipus de material per acabar-lo.

Els pessebres tenen algunes variants d’autèntica passió per part especialment de les associacions de pessebristes i de persones per les quals cada any el pessebre és un repte. Des dels diorames a pessebres impressionants farcits de feina i detalls o pessebres forjats dalt d’un cim, en son algunes de les seves variants més treballades.

Fa uns anys treballant al “Chaco” Bolivià, em van demanar d’anar a visitar un infant que acabava de néixer aquella nit. En mig del no res, una cabana de fusta i fang i, a terra, dintre un receptacle de fusta per guardar menjar, hi havia un nou nat. Tenia el cordo umbilical lligat amb una llana de color blau que procedia sens dubte del jersei esfilagarsat del pare. La mare, cansada, jeia dintre la casa.

L’escena, de pessebre, em va fer pensar en la fragilitat absoluta d’un naixement fet en condicions de vulnerabilitat i em va portar a pensar com seria un pessebre avui dia. Allò n’era una viva imatge.

Des d’aleshores he intentat imaginar-me els pessebres d’avui dia. Per això fa anys que a casa, Jesús neix a un camp de refugiats, a un desnonament, a una tanca fronterera, fill d’uns manters o a l’habitació de la neteja d’un hotel. No
soc l’únic, els pessebres socials proliferen i podeu trobar pessebres ambientats a un caixer, a una cel·la de presó o un hall del metro.


De qualsevol tradició o símbol, en podem generar reflexió i recuperar el sentit autèntic. Ja sigui del Nadal o de qualsevol altre cosa. I implicar-hi als més petits.

I parlant dels petits, pensant amb els Reis d’Orient i el seu sentit autèntic de persones vingudes de tot el món, deixeu-me demanar que l‘any vinent la nostra cavalcada tingui un #BaltasarDeVeritat com demana la campanya.


Més informació:
                 2018  -  Jesús neix fill d'una kelly a un racó d'un hotel de luxe
                 2017  -  Jesús neix fill d'una parella de manters a Barcelona
                 2016  -  Jesús neix a la tanca de Mèxic
                 2015  -  Jesús neix a la Vall del Bekaa al Líban
                 2014  -  Jesús neix a la tanca de Melilla
                 2013  -  Jesús neix en un acaparament de terres
                 2012  -  Jesús neix a un desnonament de la PAH
                 2011  -  Jesús neix als acampats indignats de Pl. Catalunya
                 2010  -  Jesús neix a la platja amb acabat d'arribar en una pastera
                 2009  -  Jesús Neix a un camp de refugiats

Article publicat a la revista "El Portal" de Centelles num. 293 de Gener del 2019

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats