Incompleixen, pero seguim!

Fa 214 dies, coincidint amb la manifestació de multitudinària de Casa Nostra Casa Vostra, va néixer el comptador de #VeniuJa. Amb mig milió de persones al carrer, amb una de les mobilitzacions solidàries més gran d'aquesta societat, començàvem el camí convençuts que empenyen tots junts, ho aconseguiríem. Hem trobat complicitats de moltíssimes persones,  governs i ajuntaments. I això, ens va donar esperança.

Des d'aleshores cada dia hem estat a les xarxes dient quants dies i persones faltaven. 360 entitats adherides, presencia als diaris, ajuntaments, entitats, ràdios i televisions i milions de visualitzacions han mantingut la flama del comptador tots aquests 214 dies. Fins a fer-nos pesats, ho sabem, però era l'única manera de no oblidar-ho.

I ha arribat el dia, el 26 de setembre. I el 88% del compromís s'ha incomplert. 15.354 persones que
tenien una dèbil esperança conservada entre humiliacions, lluites, fugides, enganys, violència i menyspreu, veuen com la flama s'apaga.
Demà els estats europeus no tindran cap obligació d'acollir a ningú més. Cap sanció. Cap compromís.

El termini ha caducat i el compromís desapareixerà com el vestit de la ventafocs. Sí, els acords europeus són així de perversos. Mentre estan en vigor no els pots denunciar perquè encara els poden complir. Quan s'acaben no els pots denunciar perquè han caducat.
Hi ha hagut moviments socials específics pel tema, pressions a polítics i dirigents, manifestacions, complicitats de mitjans, partits i govern autònoms, denuncies a la comissió, campanyes conjuntes com #VeniuJa, , etc. i res sembla haver set suficient per capgirar aquesta realitat, perquè el termini ha vençut.

No sé si els dirigents europeus, el Sr. Rajoy, el Sr. Zoido i el Sr. Fernandez Diaz avui dormiran tranquils perquè s'han tret un pes de sobre. O si mirant-se al mirall seran conscients del mal que han fet, no exercint la seva responsabilitat. Avui han fet el món una mica pitjor. No és un bon balanç per anar a dormir tranquil saber que has fet el món pitjor.

La pressió, aparentment, només ha servit perquè en aquests 218 dies hagin arribat de mitjana una mica més del doble de persones que en el període anterior. El doble és molt, però el total de persones arribades, 1983, és molt poc.

És un 88,56% d'incompliment. Les legalitats, per governs com el nostre, són relatives. Només són intransigents amb la legalitat quan bufa a favor del que pensen, no quan bufa a favor de les persones i la justícia.

I 17.337 són tan sols un gra de sorra dels 22,7 milions de persones fugint de conflictes a tot el món. I ni tan sols hem pogut ser coherents amb el minúscul gra de sorra amb el que el govern s'havia compromès.

Tot i que numèricament és un fracàs, cal posar les coses al seu lloc. Abans de l'arribada de refugiats a Europa, moltes entitats ja estàvem treballant amb refugiats. A casa nostra i lluny de casa. Després del frau del compromís europeu en general i de l’espanyol especialment, seguirem treballant pels que no han vingut i per totes les persones refugiades que tenim al planeta. I per les que ja tenim a casa, on cal millorar molt l'acollida. La lluita ni va començar aquí, ni acaba avui.

I malgrat que avui es compleixi el termini amb un 88% d'incompliment, a tots els pobles i ciutats del país hem aixecat el tema, les assemblees de Stop Mare Mortum segueixen plenes de gent i activitat, el vaixell racista no ha pogut atracar a cap port català, segueix havent-hi vaixells salvant vides a la mediterrània i tots som més conscients d'una realitat que no teníem prou present. Hem estat una societat exemplar. No prou per canviar aquest govern Espanyol i de la UE, però exemplar. I tota Europa ho sap i ho enveja.

Els problemes que s'han gestat durant anys, no es poden resoldre en uns mesos. És més, per resoldre'ls sempre hem dit que a part de l'acollida cal treballar per les causes que els originen. La societat catalana després d'una etapa tancada en els seus problemes ha tornat a mirar enfora i a respondre. I som una societat més madura, més formada i més preparada per seguir lluitant.
Hi ha milions de persones en algun lloc del món, desesperades, la lluita de les quals no ens permet que ens rendim. La dignitat de molta gent i la dignitat pròpia és un mateix concepte i una mateixa cosa molt més entrelligada del que pensem

La lluita per un món millor és sobretot plena de persones que no es plantegen la vida de cap altra manera que no sigui amb coherència.
Moltes gràcies als que, dintre totes les vostres lluites per la dignitat d'algú, heu destinat un espai i temps a la dignitat de les persones refugiades. I especialment moltes gràcies als que seguireu lluitant.
I una abraçada a tots aquells que en algun racó d'Europa esperen un espai de refugi i acollida. Seguirem treballant perquè el trobeu.

Més informació:
  • Vídeo de la campanya #OrgulloDeIncumplir de moltes entitats espanyoles.

  • Resum de xifres d'acollida i situació comparativa de l'Estat espanyol a Europa




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats