Nadal 2016. La meva visió del Nadal


Cada any faig un pessebre que és la meva interpretació d'on hagués nascut Jesús si hagués nascut aquest mateix any 2016. Aquí teniu la crònica i també el vídeo del pessebre. 
Si Jesús hagués nascut al 2016, bé podria haver  nascut als EEUU tot just després de creuar la tanca que separa Mèxic dels EEUU i haver creuat el Rio Grande. Els seus pares be podrien haver set de El Salvador. El vídeo esta narrat en català i subtitulat en castellà, francès, anglès, i portuguès.

Per aquells dies, el “mercat” acabà obligant a molta gent a sortir de casa seva perquè la violència, el canvi climàtic o la manca de feina no els deixava cap altre oportunitat.
Tothom anava on tenia familiars o pensaven que tindrien una vida millor.

També Josep i Maria –que estava embarassada- van marxar de El Salvador –el seu país- amb una colla d’amics, cap els EEUU.

Dies de caminar, “la bestia” -un tren duríssim i arriscat-, estances a llocs inhumans, suportar abusos i humiliacions, gana, set...  Un trajecte dur i més llarg del que tenien previst.


Era 24 de desembre quan els “coyotes” els anunciaven que hi havia una oportunitat de creuar la frontera. En silenci, molta por i fred,  creuaren en primer lloc la tanca i després el Rio Grande esquivant tots els control de la policia i l’exèrcit.
Tot just després de creuar la frontera, Maria va tenir dolors de part. Estaven sols perquè els havien separat a tots, per temes de seguretat. Perquè pogués néixer el seu fill es van aixoplugar a un desaigua industrial  abandonat on s'estava calentet. Una llevadora que també creuava aquell dia, es va quedar amb ells per ajudar al naixement.


Aquella mateixa nit, moltes persones de El salvador, Guatemala, Mèxic i Hondures que havien creuat la frontera d’amagat amb ells va tornar enrere a veure i conèixer l’infant.
 Primer eren els seus companys de viatge però després de que els WhatsApps corressin,  molta més gent que no els coneixia de res, varen acostar-se al lloc dels fets.

La concentració de gent va disparar els sistemes de control d’infrarojos de migració i va arribar la policia, la televisió i grups de nord-americans dels que habitualment donen suport a les persones que creuen la frontera. Tothom compartia el que tenia i allò semblava que fossin regals.



Era Nadal, 25 de desembre. Aquella nit la policia d’emigració per raons humanitàries va decidir no fer cap detenció. Al veure-ho totes les persones que havien creuat d’amagat aquell dia deien que aquell infant era el seu Salvador

Les televisions varen emetre un reportatge el mateix dia de Nadal. Tothom ho esperava perquè des de feia hores que #HaNascutUnSalvador era trending topic a twitter i les fotos i vídeos de l’infant corrien pel facebook i l’instagram. El rebombori i la pressió de la societat va provocar que el propi president sortint visités l’infant, en un dels seus darrers actes.


Uns dies després, savis de tot el país i de tot el món varen treure un comunicat que varen llegir al lloc de naixement. El comunicat demanava considerar a totes les persones del món com a persones i l’impacte que va tenir va obligar al  futur president, a desdir-se  de la seva promesa de construcció d’un mur i va anunciar una revisió de la política d’emigració perquè no succeïssin fets inhumans com aquests mai més.

L’infant després d’això era anomenat per tothom com  El Salvador.
                                                                                                     Nadal 2016

Pessebres d'altres anys
 Recull de fotos i informació complementaria:



"También de este lado hay sueños. Acción Poetica"   
És un escrit real que es troba a la tanca










Una de les parts perilloses i dures és el trajecte amb "la bestia" el tren de càrrega que creua Mexic i al que cal baixar i pujar en marxa diverses vegades en el trajecte. En aquest trajecte sorpren el exemple de solidaritat que son "Las patrones". Dones que cuinen y al pas del tren en marxa faciliten gratuitament menjar i aigua en bosses als viatjers. Podeu veure en la vidad real "Las Patronas" en aquest vídeo: https://youtu.be/aQzFgFjf5-I



Abans no arriba el moment de passar la frontera les persones es passant dies i setmanes tancades a locals insalubres esperant la seva oportunitat.






La frontera es creua de moltes maneres. A alguns llocs no hi ha tanca, a d'altres cal saltar-la. A alguns llocs,-la majoria- hi ha riu, a una petita part no.
El Rio Grande o Rio Bravo és cabalós i perillós. Pel cabdal, per la força i també perquè és ple de turbines sumergides de captació d'aigua industrial que no es veuen i generen remolins. 


Molta gent no sap nadar i per creuar el riu es lliguen ampolles i garrafes d'aigua buides al cos, per surar. 


Les proximitats al riu son plens de desaigües on sovint s'amaguen les persones per creuar. El millor lloc per aixoplugar-se son aquest desaigües i seria el millor lloc pel part. És el més semblant al'establia de Betlem.








Els primers en arribar en bona lògica serien tots els membres del grup que havien creuat. Serien els pastors del pessebre.








La tanca es plena de sistemes de seguretat i de policia de fronteres i migració. L'àngel que anuncia a tothom el naixement be podia haver set algun sistema d'alarma.






I aquest és un homenatge a grups de nord-americans que distribueixen aigua i menjar en llocs estratègics del desert per salvar vides dels que creuen el desert






Totes les accions tenen el seu punt d'incidència política. les desafortunades declaracions del que en breu serà el nou president dels EEUU han volgut que fes aquest pessebre i que  hi fos present tan ell, com el seu antecessor d'una manera velada









Els mitjans i les xarxes socials tindrien un lloc si el naixement es produís avui en dia. #HaNascutUnSalvador, és l'etiqueta de twitter que be podria haver estat trending topic


 Vistes generals:





Altre documentació:


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats