dissabte, 17 de desembre de 2016

La fam NO és un problema

Associem pobresa a fam.
  Fa anys que combatem la fam.
    Fa anys que repartim aliments per fer front a les sequeres.
      Fa anys que pensem que aquest és el problema més greu de la humanitat.
Cada dia moren de fam 25.000 persones al món.

I per què no hem resolt encara el problema de  la fam? Senzill. Perquè la fam, NO és el problema. La fam és la conseqüència d’un problema. Tots sabem que si tens una infecció i només dones medicaments per la febre no aconseguirem res. Cal donar també antibiòtics perquè la persona es curi.

Doncs això que és evident, ho hem obviat en el cas de la fam. La fam no cau  del cel per fatalitat. Totes les fams, tenen causes concretes humanes que les provoquen. 

A casa hi ha gana. No mor ningú de fam, però genera patiment. Però la gana a casa no és el problema, és el símptoma. El problema és la manca de feina, el preu de la vivenda i el dels submistraments.
        I quan parlem de gana a casa només pensem en el banc d’aliments.

Al món hi ha gana. 25.000 persones moren de gana cada dia. Però la gana al món no és el problema, és el símptoma. El problema és l’acaparament de terres, el canvi climàtic, l’especulació alimentària i la manca d’estructures que permetin equilibrar campanyes agrícoles.
        I quan parlem de fam al món només pensem en aliments.

Una família camperola guarda d’un any a l’altre la llavor necessària per sembrar. La resta és el gra per la pròpia alimentació de subsistència. Si degut al canvi climàtic no plou com ho feia abans, o plou massa, quan planten la llavor o no germina o l’aigua se l’emporta o la podreix. I aleshores aquesta família o comunitat no té cap més oportunitat, han d’emigrar o morir de gana. El canvi climàtic és la darrera perversió del nostre món. Es produeix on hi ha més riquesa i afecta on hi ha més vulnerabilitat, als països empobrits.

Per combatre la fam, hem de donar ara solucions, estratègies i recursos als que ho estan patint i sobretot canviar les polítiques mundials que generen el canvi climàtic.

, una placa solar, un vehicle elèctric o racionalitzar la nostra despesa de benzina pot ser una bona manera de combatre la fam. No pensem només en aliments!
Si voleu conèixer més sobre aquest enfocament:Article publicat a "El Portal"  de Centelles, num 268 del mes de Desembre 2106
Publica un comentari a l'entrada