El risc de defensar

Maxima Acuña, activista del Perú amenaçada per la seva lluita
185 persones van ser assassinades al 2015 per defensar els drets humans. 122 a Amèrica Llatina. Ho explica l’informe d’Oxfam Intermón, “El risc de defensar”.
En vaig parlar per homenatjar a Berta Cáceres assassinada el darrer mes d’abril a Hondures. Al seu successor l’han intentat matar ja dues vegades. I el 90% d’aquests assassinats queden impunes.

Ens costa, d’aquí estant, entendre que ser compromès socialment, que defensant idees en benefici del teu poble i de les generacions futures, puguis posar en risc la teva vida. El més greu que hem de vèncer nosaltres per mobilitzar-nos, és la mandra. Inimaginable per nosaltres que fent això t’hi juguis la vida.

Aquests assassinats els fan governs, grups paramilitars i grups empresarials amb forts interessos econòmics. El patró es reprodueix arreu. Per obtenir beneficis econòmics, per obtenir poder, passen per sobre les persones encara que aquestes defensin coses justes, pensades en clau de futur i de benefici per tothom.  Un sistema impune fa la resta i permet que cada setmana morin tres persones al món per defensar els drets humans.

Una empresa no arriba a aquestes pràctiques sobtadament. Són fruit de pèrdues incrementals de valors. Les empreses han de ser rendibles, però no a qualsevol preu. Tota empresa ha de saber quin és el rol social i quins són els seus valors. Tots coneixem gent que per ascendir o per aconseguir beneficis, son capaços de tot. Escoltava fa uns dies a un director amb valors d’una multinacional que deia: “Un moment clau en l’empresa, és quan tens un cap, un responsable d’equip que et soluciona el compte de resultats però a costa del que sigui o cremant l’equip que té al seu voltant. Si l’acomiades, tothom entendrà de veritat que la teva empresa té uns valors”.

Empreses i governs que al seu dia no varen voler veure coses com aquesta o que deslocalitzen, subcontracten, que tenen lluny els treballadors i que no vetllen pels valors, són les que amb el temps justificaran acomiadaments injustos, frau fiscal,  corrupció, engany als seus clients o en casos extrems acabaran assassinant a algú si els hi fa nosa
.
Cal que lluitem perquè aquests assassinats no quedin impunes, però també per les petites coses i comportaments de cada dia a les nostres empreses i a casa nostra, perquè són importants. Tot NO s’hi val.


Més informació:




Article publicat a la revista "El Portal" de Centelles num. 267 de Novembre del 2016

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats