Eleccions Municipals. Fem alguna cosa?



Dibuix de @JuanLinaresVarg 

Ha començat la campanya electoral de les Municipals.

En funció de quin sigui el vostre Municipi tindreu més o menys dificultats per escollir la opció que més us representa. Hi ha temes de les eleccions Municipals que trobareu a tots els mitjans i en aquest ja no hi entro, perquè ja estareu prou informats. Però deixeu-me que reculli uns quants criteris i temes que no trobareu als grans mitjans i que considero vitals a l’hora d’escollir els vostres candidats.

Cada cop la societat civil catalana és mes activa i ja no espera els programes per jutjar-los sinó que demana específicament als partits que incorporin aspectes concrets. El rol com a ciutadania queda clar que no es pot limitar al vot i demana arremangar-me una mica cada dia.

En aquest llistat de documents i propostes, trobareu moltes idees per tirar endavant, proposar i empènyer. Busqueu companys per no fer-ho sols i feu relleus si cal, per mantenir la pressió en el temps. Es vital no defallir!!

D’entrada podeu comprovar si esta als programes electorals o preguntar per ells en meetings i actes electorals o a través dels mecanismes de participació que tenen establerts alguns partits.

Son propostes que he anat recollint d’entitats que em mereixen tota la confiança i que aniré ampliant i comentant aquest dies. Si en coneixeu alguna més o en trobeu a faltar alguna i m'ho dieu,l'afegiré!

1.  IMMIGRACIÓ


El tema d'immigració ha estat un dels centres de la campanya electoral i no perquè s'hagi tractat i fet propostes sinó perquè és i ha estat moneda de canvi electoral. Sembla que la xenofòbia i el racisme o actituds que la freguen, estan sent estratègies claus d'alguns partits simplement per obtenir vots, independentment del respecte a les persones i a la seva dignitat.

Afortunadament també hi ha entitats que fan propostes en positiu en aquest aspecte i entitats que saben que qui s'ofega a la Mediterrània no és un numero fred sinó que son persones, amb les seves histories personals , la seva familia i el seu entorn. Persones amb drets i dignitat com tothom.
Us afegeixo quatre propostes concretes sobre la immigració de quatre entitats i abordatges diferents i complementaris:






  • SOS Racisme, treu cada cop que hi ha eleccions els #MistosElectorals. Petites peces que expliquen, desmenteixen rumors i falsedats i proposen en positiu






  • Col.legi de Periodistes de Catalunya, ha tret una nota "No amb els nostres mitjans" en la que es demana que els periodistes no facin difusió de idees xenòfobes o racistes en els mitjans de comunicació. 


2. GOVERNAR PER A LES PERSONES



Oxfam Intermón ha fet un a sèrie de documents molt pensats per les eleccions generals, pero que especialment el primer ens serveix per emmarcar qualsevol acció de Govern. Es diu  "Governar per a les persones" i repassa la situació actual i posa èmfasi en la imprescindible lluita contra la desigualtat que cal que regeixi qualsevol acció de govern. També podeu trobar més en clau general, documents sobre salaris, veu de la ciutadania, ingressos mínims, protecció de civils i pobresa i desigualtat






3.  FISCALITAT MUNICIPAL

Parlar d'impostos ens neguiteja. Ningú ha insistit prou que ara per ara és l'eina més potent que tenim per lluitar contra la desigualtat. I a més no tenim els mínims mecanismes de transparència i control per saber com s'utilitzen.

Però la fiscalitat i la seva transparència son el camí!.
La Plataforma per una fiscalitat Justa, solidaria i ambiental ha proposat 45 mesures de fiscalitat a aplicar als ajuntaments. La més cridanera és la que demana municipis lliures de paradisos fiscals, perquè els paradisos fiscal son claus i els podem començar a combatre des de la base, des dels ajuntaments. Però hi ha 44 mesures més interessants a aplicar. És un document que val molt la pena tenir present i una de les propostes estrella d'aquestes municipals.

4. CIUTATS i POBLES AMB VALORS (SOSTENIBILITAT)


ECODES fa una proposta simpàtica, concreta i possibilista del que és podria proposar a qualsevol poble i ciutat. L'anomenen "Ciudades con MÁS VALORES"

Simple, aterrat,.. i pensant en les persones. Les persones d'avui i les de demà, perquè en aquest planeta hem de poder viure tothom sempre.
Ciutats mes inclusives, més creatives, més segures, més sòbries, més empàtiques i més democràtiques. En aquest sis pilars basa les seves propostes.


5. POBRESA La Plataforma POBRESA 0 que agrupa centenars d'entitats catalanes també ha presentat la seva

proposta municipal  posant èmfasi en l'enllaç local-global, en fiscalitat, en drets  humans i en la lluita contra la desigualtat i la pobresa




6. PERSONES SENSE SOSTRE
Les desafortunades declaracions d’una important dirigent política han posat als sense sostre al debat electoral. Me’n alegro!


I no per les declaracions sinó perquè com a mínim ha visibilitzat un problema que és invisible o que es vol invisibilitzar. Arrels Fundació que fa temps que fa una feina magnifica en aquest tema ja es va anticipar i també ha demanat als partits un llistat de coses a tenir en compte, especialment a ciutats grans i mitjanes. Però també ha preparat una “llista de la compra” (feta amb cartró que és el component que els identifica)  perquè mireu al programa dels partits que hi ha i que no hi ha.
 Un altre exercici genial per fer abans d’anar a votar!

(i us recomano que seguiu Arrels Fundació a la web, a les xarxes (@ArrelsFundacio) o que compreu algunes de les seves tipografies fetes per persones sense sostre)



7. TRANSPARÈNCIA i CONTROL CIUTADÀ

La proposta de transparència i control ciutadà són els OCM, els Observatoris Ciutadans Municipals.


Aquesta és la proposta més activa i eficaç que tenim no només davant les eleccions, sinó davant tota la gestió continuada en els ajuntaments. I ho és perquè depèn de la ciutadania. Un grup genial de persones han preparat tot i ens donen totes les eines perquè puguem fer un seguiment dels nostres ajuntaments i ens convertim en la referència a l'hora de preguntar, consultar, demanar i exigir als ajuntaments.
Porta una mica de feina, .. però és molt assumible entre un grup.

Amb l'eina podeu analitzar gràfica i pedagògicament com es gasten els diners vostre ajuntament i preguntar perquè ho fa precisament d'aquesta manera.

Busqueu tres o quatre persones i podreu crear el vostre Observatori Ciutadà Municipal al vostre poble o ciutat. O si ja està creat, us podreu unir al grup que el gestionen!
Va! Animeu-vos! Aquesta proposta municipal, .. sí que depèn de vosaltres!
¡¡¡I és una proposta absolutament GENIAL !!! I xulíssima!
Entreu al seu web i mireu com funciona: http://ocmunicipal.net/ca/ i seguir-los en les xarxes: @OCMunicipal


8.  COOPERACIÓ MUNICIPAL

La CONGDE ha elaborat un Decàlogo para las municipales y autonòmicas i el Fons Català de Cooperació ha publicat “Les Raons de la Cooperació” que recull una sèrie de consells, arguments i maneres de fer la cooperació a nivell municipal. La Cooperació a nivell municipal ha tingut un paper molt important al nostre país i darrerament ha quasi desaparegut a una bona part dels Municipis. 
Perquè fer cooperació?
Com combatre els tòpics en contra?
Com desmuntar rumors i malentesos?
i com comunicar-la i recuperar-la , son alguns dels bon continguts d’aquest document. Una bona guia elaborada pel Miquel Carrillo d' Enginyers Sense Fronteres (ESF) pel Fons Català de Cooperació i que trobeu en aquest enllaç:








9. PAU


La Fundació per la Pau, també coneguda per Fundipau ens fa arribar 25 propostes la majoria d’elles molt senzilles per promoure la pau des dels ajuntaments. Quan pensem que la Pau és un tema que ens queda lluny, ells ens diuen que això es construeix cada dia i des de la base. Fan aquestes 25 propostes a tenir molt en compte perquè poden canviar el nostre entorn i la seva qualitat de vida. És una manera de ser persones i de treballar per la seva dignitat.










10. MUNICIPIS i JUSTÍCIA GLOBAL

La proposta que relaciona Municipis i  Justícia Global l'ha feta la Lafede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global . Lliga l'espai local i la globalitat i fa propostes de ciutat, de pau, de drets humans i de solidaritat, fent referència documents i marcs legals que tenim i que segurament desconeixem. és una proposta molt ambiciosa i radical, pero plena d'elements per reflexionar.


11. INCLUSIÓ i DISCAPACITAT 

Hi ha tres entitats amb propostes interessants en aquest sentit. La primera i pròpiament municipal la fa COCARMI amb tot un seguit de propostes municipals detallades. La segona (de DINCAT) i la tercera de l'ONCE, fan referència al dret al vot ia com poder exercir-lo amb garanties. Les tres constitueixen un pack interessant



  • Una proposta del col.lectiu PAPAS DE ALEX d'adaptabilitat a la ciutat mitjançant les icones que faciliten la vida a moltes persones, infants, autisme,..fins i tot als turistes!! :)

















12. ARTICLES I ENTRADES INTERESSANTS A BLOGS:




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats