Fiscalitat i empreses del IBEX35 espanyol, un oximoron? (2a part)

Aquesta entrada es continuació de:

III. El quid esta en els beneficis.

Efectivament com que els impostos es paguen sobre els beneficis, tenim dues maneres d’estalviar-los
A. Amagant beneficis
B. Buscant exempcions, subvencions i descomptes sobre el que s’hauria de pagar

En aquesta classificació i ha la difosa línia entre la evasió (il·legal) i la elusió (legal) en la que es mouen les grans empreses. L’ètica i la veritable RSC (Responsabilitat Social Corporativa) semblen fora d’aquest debat a la llum dels resultats



A. Amagar beneficis.
Respecte amagar beneficis, els paradisos fiscals i els entramats societaris son els reis.  El 60 % del comerç mundial passa per un paradís fiscal. Esgarrifós pensar de quina xifra podem estar parlant. Els actius en paradisos fiscals s’estimen entre 20 i 32 bilions de $. Més que el PIB de Xina i els EEUU junts
Conceptes com preu de transferència, deslocalitzar intangibles, convenis de doble imposició, doble sandvitx holandes i sandvitx irlandès son els reis de la pista. Podeu trobar detalls al informe i un exemple casolà de com funciona aquí sota

B. Buscant exempcions:
Exempcions fetes a mida, préstecs intragrups i actius diferits manen en aquest capítol. Les grans empreses tenien fins al 2014 un impost de societat del 30 % sobre els beneficis (declarats) . Malgrat això segons l’AEAT (Agencia Tributaria Espanyola), al 2012 van pagar de mitjana un 3,8% i al 2013 un 5,3%.

Dos exemples de com es fa això:

1. Preus de transferència: “Fuets Centelles”:

Imagineu una empresa que es diu ““Fuets Centelles”” i que, com indica el seu nom, fa fuets.
Cada fuet li costa 1€ i els vol vendre a 10€.
I ho fa en tres senzills passos:
1.  Crea una empresa a un paradís fiscal i l’anomena“Centelles Illes Caiman” (es bastant fàcil de fer) i li ven tots els fuets a 1€. No guanya res. L’empresa ““Fuets Centelles”” no té beneficis i per tant no paga impostos,  perquè es paguen sobre els beneficis i, teòricament, no en té.
2. L’empresa “Centelles Illes Caiman”, ven tots els fuets a una tercera empresa de Centelles que es diu “Els xoriços dels fuets” (que també pertany a ““Fuets Centelles””)  per 9,75€ cadascun. L’empresa “Centelles Illes Caiman” té molts beneficis, però com que està a un paradís fiscal… no paga impostos.
3. L’empresa “Els xoriços dels fuets”  ven finalment els fuets a les botigues del poble a 10€ i per tant te teòricament molt pocs beneficis i paga molt pocs impostos a Catalunya.
Evidentment, els fuets no fan tots el viatges i van directament a les botigues.
Aquesta enginyeria fiscal fa que ““Fuets Centelles”” que havia de pagar impostos sobre 9€ de benefici per fuet, paga impostos només sobre  0,25€. Perquè els impostos a les empreses es paguen nomes sobre els beneficis. Un èxit empresarial! Més diners per als propietaris. Tot legal.

2.  Deslocalitzar intangibles: “Fuets Centelles” creix.

“Fuets Centelles” s’ha fet gran i el porc d’Osona és cotitzat a tot el món. (Que per algo son els millors!) “Fuets Centelles” s’ha instal·lat a tots els països del món. (Be, a tots en els que el consum de porc es rendible) i ven a tots els països a traves de botigues pròpies i ja no en supermercats. Aquestes botigues cada cop que venen un fuet, paguen un percentatge per l’ús de la marca “Fuets Centelles”. Posem un 10%.
D’aquesta manera, a cada país, tenen un 10% menys de beneficis i per tant paguen un 10% menys d’impostos.
I on es paga això? Doncs casualment la marca no esta registrada a Centelles sinó a les Illes Caiman altre cop, i per tant aquest pagament és fa a les illes Caiman. El compte de “Centelles illes Caiman” casualment te el mateix titular que el de “Fuets Centelles”. Desprès de veure això, McDonalds, Ikea, Zara i algunes altres marques com aquestes de segon nivell com aquestes s’han copiat i adaptat la idea de “Fuets Centelles”!

IV  Què es un paradís fiscal i on son?

Doncs no està clar! No hi ha una definició única i un país no es paradís fiscal per sé, sinó que és considerat paradís fiscal per algun altre país. I és paradís fiscal o ho deixa de ser en funció dels acords bilaterals que tinguin.
Així treballem amb fins a quatre classificacions de paradisos fiscals.

  • La del govern Espanyol, 
  • la del Parlament Europeu, 
  • la de la OCDE i
  •  la de Tax Justice Network

Aquí teniu el llistat de països i si son considerats o no paradís fiscal per cadascun d’aquest actors.

Així per l’Estat Espanyol Suïssa no es considerada paradís fiscal.
I Andorra que ho era, ho ha deixat de ser tot i que ho segueix sent per altres actors.
Delaware tampoc es paradís fiscal per Espanya i potser per això hi ha 352 filials d’empreses espanyoles del IBEX35 de les que curiosament 136 estan totes domiciliades al mateix petit apartament de 1209 Orange Street, Wilmington New Castle conjuntament amb 285.000 empreses més (ho podeu veure al google maps clicant aquí)

I nomes hi ha 5 països que tots els actors consideren paradisos fiscals.

Un no s'imagina trobar a la llista paisos com Irlanda o Holanda (Paisos Baixos). I tampoc s'imagina que a l'Estat Espanyol hi ha productes fiscals com les ETVE que de fet el converteixen el paradís fiscal per grans empreses estrangeres.

És interessant fer una ullada a la llista!



 (continua a Fiscalitat i empreses del IBEX35 espanyol, un oximoron? (3a part))

--------------------------------
Aquesta es part del resum de l’informe “La Il·lusió Fiscal” que Oxfam Intermón ha publicat aquest mes de març sobre la elusió i la evasió fiscal de les empreses del IBEX35 espanyol. Podeu trobar l’informe aquí
IMPORTANT I no us oblideu de signar la petició a tots els partits perquè incloguin en els seus programes acabar amb l'elusió i evasió de les grans empreses.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats