Qui és el responsable?

L’1% de la població del món té la mateixa riquesa que el 99%. I els 80 més rics tenen la mateixa riquesa que els 3.500.000.000 de persones més pobres del món. No, no m’he equivocat: 3.500 milions de persones.

Cada any que passa la riquesa es va acumulant en menys mans. Aquestes riqueses tenen equips d’advocats que només es dediquen a buscar escletxes a la llei per no pagar impostos, o a fer lobby per tenir lleis que no els facin pagar impostos. Si, paguen a gent perquè convencin o pressionin politics. Aconsegueixen no pagar i que els donin subvencions. No, no m'he equivocat: subvencions a empreses de milionaris (les ONG a Espanya només tenim un 2% del total de subvencions que dona el govern).

 Els dos sectors que més diners tenen i més n’han guanyat el 2014 al món són el financer-assegurances i el farmacèutic-sanitàri. Entre els dos sector han gastat quasi 1.000 milions en fer lobby, i 800 en finançar campanyes de polítics nord-americans.

 I és una bona estratègia: el sector farmacèutic ha guanyat el doble que al 2013, 80.000 milions més. I el financer, 150.000 milions més, tot i un rescat bancari que ha costat als nord-americans 21 bilions de dòlars.
 Això si, els tres principals laboratoris han donat 3 milions de dòlars a la lluita contra l’ebola i ho expliquen a tothom. Si hagués començat per aquest 3 milions hauríeu pensat que eren molt generosos. Amb la resta de xifres es veu la real dimensió del “donatiu”.

Si estirem el fil de l’ebola, trobem que a Sierra Leone sis empreses transnacionals van “aconseguir” el 2012, fent lobby, estalviar-se tants impostos com  la meitat de tot el pressupost de Sierra Leone. O si ho preferiu de 8 vegades el seu pressupost de sanitat. Dos anys després l’ebola ha segat milers de vides i milions d’esperances.

Ningú no relacionarà l’ebola i els guanys de moltes empreses però el que ells s'estalvien, és el que es deixa d'invertir en sanitat, educació...

Les causes de molts conflictes i de tantes desigualtats estan sovint ben amagades. Cada vegada que sentiu que rebaixen la tributació a grans empreses perquè diuen que si no marxaran, calculeu quants metges, professors, educadors especials, cuidadors de dependents... ens deixem perdre.
A les causes, sempre a les causes.


Ho podeu trobar i aprofundir tot a l'informe complert aquí: http://bit.ly/DavOXpdf2 (es curtet i fàcil de llegir)



Article publicat a la columna mensual de la revista El Portal de Centelles. (Num 246 Febrer2015)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats