Propòsits pel 2015

Cap d’any és moment de propòsits. I posats a fer propòsits siguem ambiciosos!
A casa cada any fem un pessebre on intentem imaginar on hauria nascut Jesús si hagués nascut l’any en curs. Aquest any Jesús ha nascut a la tanca de Melilla, reproduint aquesta foto que va ser portada a molts diaris.

Jose Palazón PRODEIN Melilla
La de José Palazón és una de les millors fotos de l’any i retrata en una sola imatge la desigualtat del món d’avui.

El pessebre ha tingut un cert èxit i hem rebut reaccions, tan positives com negatives. És agradable escoltar els afalacs i veure que ha fet pensar a molta gent, i que això ha permès a alguns resituar un fet històric i a altres conèixer una mica més una realitat. Però també és important escoltar retrets, malgrat en aquest cas alguns siguin ofensius. I fer l’esforç de llegir el què hi ha al darrera i en el fons de l’agressivitat, de les males paraules i del to equivocat.

Fa molts anys Cassià Just, que havia estat abat de Montserrat, em deia: “No rebutgeu mai una persona, una idea, un argument per defectes de forma”
Fent aquest esforç descobrirem petites veritats que s’oposen a les nostres petites veritats o que les complementen i ens treuen de la nostra zona de confort. I això, especialment en aquest moment, és molt bo!

L’exercici d’imaginar i explicar-ho ens ha permès conèixer millor què està passant -en aquest cas- a la frontera de Melilla i buscar persones i fonts que expliquin el que realment passa i que quasi cap mitjà diu. Però també en ha permès escoltar a tothom, intentar comprendre a qui més ens costa entendre, facilitar diàlegs i revisar plantejaments.

I d’aquí torno al propòsit d’aquest 2015. Us proposo que imagineu. Imagineu sense cap límit com haurien de ser les coses, com voldríem que fossin i ho expliquem. I escoltem què en pensen i imaginen els que tenim a prop i els que tenim lluny, ens agradi el que diuen o no. No cal que els coneguem. Només cal que busquem la informació i la trobarem. I que no rebutgem res ni ningú per defectes de forma.

Som davant d’un any complicat, important, amb moltes decisions a prendre, i aquest sol propòsit pot canviar el nostre 2015, els anys vinents i pot millorar el món on vivim.



Article publicat a la columna mensual de la revista El Portal de Centelles. (Num 245 Gener2015)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats