Nadal 2014. La meva visió d'aquest Nadal

Cada any faig un pessebre que vol ser la meva interpretació d'on hagués nascut Jesús si hagués nascut aquest mateix any 2014. Aquí teniu la crònica i també el vídeo del pessebre. 
Si Jesús hagués nascut al 2014, bé podria haver nascut aquí. Si més no a mi així m'ho ha semblat.
El vídeo esta narrat en català i subtitulat en castellà, francès, anglès i portuguès  





I anem ara a la frontera on tenim unes imatges recollides pels nostres corresponsals avui al matí. Endavant Laia Bonet des de Betlem

Aquest matí ens sorprenia aquesta imatge on gent d’alt poder adquisitiu jugava a golf després d’haver fet el sopar de Nadal en el mateix club. El menú de Nadal i l’allotjament era de 360 €.
Aquesta quantitat és la que ingressen anualment, les persones que al fons de la imatge poden veure enfilades a la tanca. És una de les imatges de desigualtat extrema que han denunciat en els seus darrers informes tant Oxfam Intermón com Càritas i que s'ha fet famosa gràcies a una fotografia de José Palazón.

Malauradament la imatge de persones enfilades a la tanca ha esdevingut habitual aquest darrers anys.
Aquesta nit però ha tingut un tomb inesperat.
Ahir al matí un grup nombrós de persones varen enfilar-se a la tanca. Entre elles una dona en avançat estat de gestació que es diu Maria.  La Maria i el seu company, en Josep, havien estat els darrers dies intentant que l’atenguessin a un hospital del país veí sense èxit perquè no tenien diners i no eren del país.

En creuar la primera tanca, aquesta jove mare va començar a tenir dolors de part. Davant la situació, la parella s’ha arrecerat a prop d'una de les tanques per infantar. A l’altre costat un bou i un dromedari que pasturaven s’han acostat i semblaven voler donar escalfor a la mare i al nadó.




Tan bon punt ho han sabut, la resta de companys han organitzat una cadena per fer arribar a la família el que calia pel part, ja que des del nostre costat de la frontera no s’ha volgut atendre a la dona. Sembla que el motiu és que si l'infant hagués nascut al nostre país, hagués tingut dret de residència i hi ha ordres explícites d’evitar-ho sigui com sigui. La "Romia Civil", que és com es coneix la policia de fronteres, han al·legat que tenien ordres estrictes d’evitar que ningú creues la frontera aquest dies i han intentat sense èxit fer una de les anomenades “devolució en calent”



La Maria ha infantat durant la nit. De bon matí, l'Àngel, un senegalès que estava enfilat a la tanca ha anat passant el missatge que l’infant havia nascut a tota la gent del mont Gurugú . Les persones s’han anat apropant per portar coses al nadó i a la mare.

Al final del dia i després de molta pressió als diaris, ràdios i Tv, de ciutadans anònims i d’una petició de Change que ha recollit més de 200 milions de signatures en un sol dia, els reis i mandataris de diversos països s’han interessat per la situació i pel nadó. Fins i tot alguns han parlat amb la mare per telèfon mòbil.

Tots aquesta mandataris han decidit tenir un gest davant del que ha passat i com si fos un “regal” a l’infant han obert la tanca perquè tothom lliurament pogués passar. Era un reconeixement implícit que tothom som persones per igual i que tothom tenim els mateixos drets, haguem nascut on haguem nascut

Als habituals crits de “Bossa, Bossa” els ciutadans creuaven la frontera. En declaracions a les nostres càmeres explicaven que aquesta nit ha nascut de fet el seu salvador i gairebé adoraven al nadó. Per això els seus pares han decidit posar aquest nom a l’infant: Jesús que en el seu idioma vol dir salvador.

Les autoritats estan espantades al veure la realitat que han volgut ignorar durant tants anys i ara tenen por. No es descarta que el dia 28, dia dels innocents, tornin a prendre  mesures contràries al nadó i a la resta de persones que puguin acabar en una tragèdia humana com la de les 4700 persones que aquest 2014 oficialment han perdut la vida intentant creuar les fronteres

Laia Bonet, TVBetlem, Betlem

Vídeo del pessebre:
 narrat en català i subtitulat en castellà, francès, anglès i portuguès







 Pessebres d'altres anys
    Notícies relacionadas:

    Comentaris

    Entrades populars d'aquest blog

    Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

    Jesús neix a la presó. Nadal 2022

    Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats