dijous, 16 d’octubre de 2014

Desigualtat, Inequitat al "Blog Action Day"

Escric aquesta entrada perquè avui es el “Blog Action day” 2014. Una iniciativa mundial per que tots els blogs del món que vulguin parlin avui d’un tema en concret.
El tema d’aquest any és #inequality, o sigui desigualtat o inequitat.

He parlat moltes vegades d’aquest tema en aquest blog. De fet gairebé sempre. I ho he fet perquè m’ha ajudat molt a entendre la meva feina . Ho vaig veure clar des del informe “De la pobresa al poder” que Duncan Green va publicar per Oxfam al 2008.
En aquest llibre deia que les entitats, las  ONGs, portàvem tota la vida dient que estàvem lluitant contra la pobresa.
Quan hom diu que lluita contra la pobresa , l’automatisme mental del qui ho escolta pensa amb la paraula oposada, -riquesa-  i de manera inconscient, un s’imagina que cal generar riquesa per lluitar contra la pobresa. Però hi ha dos factors importants a tenir en compte:

  1. La riquesa no es infinita. La terra te recursos limitats
  2. Hi ha prou recursos per viure tothom amb dignitat.

La deducció dels dos factors anteriors es que més que lluitar contra la pobresa, el que ens cal es lluitar contra la desigualtat.
Aquest enfocament , no canvia substancialment la nostra feina, però permet afegir uns matisos que la fan una mica diferent i molt més evident.

Es complicat a vegades saber si una decisió personal, col•lectiva, municipal o governamental, ajudarà a eradicar la pobresa. Però acostuma a ser mes fàcil saber si genera equitat o inequitat.

I quan parlem de desigualtat o inequitat, el concepte va molt mes enllà dels diners. Evidentment hi ha una inequitat econòmica i es important, però ni ha una de gènere, ni ha una de poder, ni ha una d’accés als recursos ,a la terra, a...  i n’hi ha una gairebé invisible però que jo considero clau, la inequitat d’oportunitats.

Bon “Blog Action day” de la #Inequity!!

Més informació del "Blog Action Day" a : http://blogactionday.org/es/
Publica un comentari a l'entrada