dimecres, 28 d’agost de 2013

I have a dream today! (Avui tinc un somni!)

(texto en castellano, AQUI)


El 28 d’agost de 1963  Martin Luther King va fer Washington el discurs “I have a dream!”
(Tinc un somni). Fa 50 anys. Vull fer - li un homenatge a aquell gran lluitador que com a bon líder, sabia la importància que té projectar futurs en positiu, obrir camins a la ment per guanyar li la partida a la resignació i al fatalisme. Luther King va ser capaç d’imaginar que Obama podia ser president quan ningú no gosava imaginar-lo, i aquí radica la força del seu discurs. Han passat moltes coses en 50 anys, però potser no tantes tan bones, ni tan sols pel que fa al racisme, encara massa present. Què somiaria avui Luther King? Potser diria...

Avui tinc un somni!

·    He somniat que totes les persones de tot el món tenen el mínim per viure amb dignitat, i que la seva vida no està amenaçada.
·    He somiat que tots els infants independentment d’on hagin nascut, poden anar a escola i que tothom te dret a la salut. Que homes i dones d’arreu tenen les mateixes oportunitats per tirar endavant, per trobar feina o disposar del tros de terra que els cal per viure.

Tinc un somni!

·    He somiat que les fronteres dels països només són espais per recordar nos que hi ha maneres de fer diferents, i tothom ho entén i s’hi entén.
·    He somiat que els conflictes ja no es resolen amb violència i que no s’imposa el punt de vista d‘una persona o país només perquè te més diners o més armes.

Tinc un somni!

·    He somiat que els dirigents d'arreu entenen que el progrés del seu país, i de la seva gent, han de ser compatibles amb el progrés de la resta del món i respectar les possibilitats i els límits del planeta.
·    He somiat que hem eradicat les desigualtats més sagnants, i que ja ningú li troba sentit a acaparar diners, que ja no hi ha paradisos fiscals i ningú especula ni juga a fer-se ric amb els béns, els diners o el futur de la gent.

Avui tinc un somni.

·    Imagino un món on tothom pot expressar-se i participar. Imagino un món on tothom té dret a tenir un somni, i on els somnis de tothom parlen de pau, justícia i benestar comú. Somnio que a partir d’avui hi treballem, i que cada dia canviem alguna cosa a la nostra vida, a la nostra realitat, al nostre entorn, per fer ho possible, com si de nosaltres depengués...

“ .. perquè en depèn, creu-me!”, com diu Joan Maragall, en el seu “Elogi del viure”.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mes informació sobre el discurs:

  • Diari ARA: 
         Què se n'ha fet del somni de Martin Luther King?   Nuria Ferragut
          'I have a dream', un salm contemporani  L'analisi del seu discurs per Toni Pique
         12 dates clau en la lluita conta la discriminació racial d'Enric Revuelta

Article publicat a la columna mensual de la revista El Portal de Centelles. (Num 229 Setembre 2013) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
CASTELLANO  La traducción al castellano  gentileza de Yasmina Bona lo puedes encontrar AQUI

"I have a dream": la frase que aconsejaron no decir a Martin Luther King

Ver más en: http://www.20minutos.es/noticia/1900724/0/martin-luther-king/i-have-a-dream/historia/#xtor=AD-15&xts=467263

Publica un comentari a l'entrada