TTF? Que dius?


Aquests dies les ONG hem tornat a sortir a la premsa i algun periodista benintencionat ha arribat a escriure que amb les retallades del pressupost i els impagaments deixaríem de fer pous. Hem comprovat altre cop la idea limitada que te la gent que no ens coneix del que fem. Si les ONGD féssim només pous, escoles i hospitals, ni estaríem lluitant de veritat per canviar les coses, ni resultaríem tan incòmodes.

I per què resultem incòmodes? Perque no ens volen en algunes reunions? Per coses com les que us explico en aquesta columna, per coses com la que vull explicar-vos avui i que es diu TTF. Què què? TTF, Taxa sobre les Transaccions Financeres. Es un impost del 0,01% que s’aplicarà a les grans transaccions financeres especulatives que es fan cada dia. Sabeu que l'economia especulativa mou 75 vegades més diners dels que mou l’economia real? La taxa no s’aplicaria als moviments de diners dels particulars, ni ens arribaria indirectament als ciutadans en cap cas, només s'aplicaria a les transaccions de les grans fortunes i els grans inversors.

La TTF que alguns anomenen la Taxa Robin Hood, és una versió actualitzada de la famosa i mítica Taxa Tobin de la que potser sí heu sentit parlar alguna vegada. Doncs aquesta vella demanda, després de molts anys de batalla de les ONGD, s’acaba d'aprovar a la UE. Sí, llegiu bé: s’ha aprovat!! I Espanya s’hi ha compromès a aplicar-la. La UE calcula que  recaptarà 35.000 milions d’€ /any, dels que, 5.000 milions d’€ correspondrien a l’Estat Espanyol. Ara les ONGD seguirem batallant perquè aquests 5.000 milions siguin diners que es destinin a la lluita contra la pobresa, i no a altres finalitats.

En aquest moment en que sembla impossible aixecar fons d'enlloc, la UE ha acabat fent cas d'una proposta de les ONGD per castigar els responsables de generar tantes desigualtats, una proposta que durant anys han dit que era impossible de portar a la pràctica. Doncs per això serveixen les ONGD, i no només per fer pous. Un pou beneficia a un nombre limitat de gent, en un lloc concret. La TTF beneficiarà a milers de persones durant anys. Les ONGD servim també per demostrar que sí hi ha alternatives i solucions.

El govern de l’Estat Espanyol hauria d'aplicar aquesta taxa a partir del dia 1 de gener del 2014. Ara els bancs estan fent tot el possible perquè no s‘apliqui, però necessitem que s'apliqui i que aquests fons es destinin íntegrament a lluitar contra la pobresa. Resteu pendents. I si voleu més detalls, consulteu les webs d’Intermon Oxfam o d’ATTAC que estem al darrere. Ha set una iniciativa nostra i no acceptarem que els diners vagin a un altre destí.


Mes informació: http://www.intermonoxfam.org/ca/documentos/24/04/13/una-taxa-contra-pobresa

Publicat a la revista de Centelles "El Portal" num 225 de Maig del 2013

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats