Feliç i compromès 2013


Aquest desembre hem tingut la Marató de Tv3. 20 anys i un cop més ha estat un èxit de participació, de recaptació i de sensibilització al voltant del càncer. La manera com el programa impregna tota la graella, el compromís de tots els professionals i la realització que en fa TV3, dignifica aquest gènere televisiu que, en altres cadenes, ha donat lloc sovint a espectacles lamentables.

Cada any La Marató ens permet reafirmar-nos en la sensació de que som poble solidari i aquest encara més perquè en plena crisi s’han batut tots els rècords. I ho som sens dubte, i a les ONGD ho sabem prou bé. Però sense voler tirar aigua al vi, cal que la nostra solidaritat segueixi creixent, especialment en maduresa, i cal adonar-se que desprès del exercici d’esforç i de generositat econòmica, hi ha d’haver un exercici d’esforç i generositat en el compromís personal més profund.

Aquest any La Marató ens ha ensenyat què suposa el càncer i la investigació sobre ell, però també la qualitat excepcional de la nostra sanitat pública. Tot això mentre som ben conscients que el pagament del deute extern l’està posant en perill. Fem un donatiu, però cal no oblidar la nostra obligació de defensar els nostres serveis públics com el major exercici de solidaritat col·lectiva. Igual que si paguem una quota d’una ONG que treballa per eradicar les desigualtats, desprès també cal que consumim responsablement mirant què mengem, o d’on ve la roba o les bambes que comprem.

Són temps molt durs per tothom i el nostre esforç econòmic d’avui és imprescindible i lloable, però només és el primer pas. La solidaritat, com tot, ha de créixer i això vol dir que li cal un pas més; la implicació i el compromís personal. Les ONGD mirem precisament  d’acompanyar a la nostra gent en aquests processos. Cert que moltes vegades potser s’ha posat l’èmfasi en el sentimentalisme superficial o a la caritat més mal entesa i no al sentiment de justícia, però sabem que no és la manera.

Ser coherents del tot segurament només està l’abast de molt poques persones excepcionals, però és un camí on segur que sempre podem fer algun pas més. Per aquest 2013 desitgem-nos un any més generós i més compromès. Un any on ens trobem més en els moments i els espais de defensa col·lectiva dels tots els drets de tothom. Perquè només si ens trobem més, molts i moltes, en el compromís, l’any que comencem podrà ser millor. Feliç i compromès 2013.

Article publicat al num.221 de "El Portal" de Centelles de Gener del 2013

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats