Ajuntament, Independència i 0,7%

Aquest mes les administracions comencen a dissenyar els seus pressupostos. També el meu ajuntament, el de Centelles. Feina ben difícil ara que els ingressos han baixat radicalment. El pagament del deute a què ens ha portat aquesta economia especulativa en què vivim, deixa poc marge de maniobra als comptes locals.
Amb tot, si poguéssim saber com s’elaboren els pressupostos i sentíssim les prioritats que cadascú posa sobre la taula, segurament tothom tindria més clar a qui votar. I si algú, a més, estès disposat a elaborar participativament el pressupost, podríem explicar amb més temps i arguments per què és important mantenir algunes partides com la de cooperació internacional, partida que l’any passat, en el pressupost de Centelles va ser desproporcionalment retallat.
Malauradament no va ser l’únic ajuntament o govern que ho va fer-ho. Retallar la cooperació ha estat fàcil i indolor ja que es veu com una despesa només per temps de vaques grasses. Una bona gestió és important, però els valors que l’orienten són imprescindibles, i no són només per desprès de quadrar la caixa.
Tot el que passa al món ens afecta i moltes coses que reclamem només s’aconseguiran si es treballen a nivell global. Puja el preu dels aliments a la borsa mundial i paguem el pa o l’oli més car a casa. Si entenguéssim això ens adonaríem que la cooperació internacional és una forma petita, però necessària, d’avançar en la línia de la consciència i la justícia globals, i per tant, tan política i tan cabdal com són la sanitat i l’educació. Hi ha la vida i els drets de moltes persones en joc, però també la nostra identitat com a país, una identitat que construïm en cada decisió, personal i col·lectiva, i en cada poble, per petit que sigui. No deixeu mai de fixar-vos en la partida de cooperació internacional als pressupostos: un company diu que és un indicador de qualitat de la nostra democràcia.
I ara que tindrem eleccions al novembre, feu-me un altre favor. Un cop decidiu escollir votar algú a favor o en contra de la independència (que pot semblar l’únic que votem), mireu si els que volen fer un estat o els que no, tenen escrit en algú racó del programa com pensen que hem de ser al món, en què s’han de basar les nostres relacions amb altres països i si consideren que desprès de gastar-nos el 99,3 % per nosaltres, destinar 0,7%  que queda a Cooperació Internacional és imprescindible.

I us adjunto un bon exemple d'un ajuntament, l'Ajuntament de Sant Boi : http://www.jodonolacara.cat/   http://vimeo.com/50435868

Article publicat al num. 217 de la Revista "El Portal" d'Octubre del 2012

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats