Defensora per pagesa

"He descobert que per a mi ser defensora de drets humans és la mateixa aposta política que ser dona pagesa". Amb aquesta naturalitat, explicava una dona Colombiana que és, ser defensora de drets humans. No és un curs, no és un procés, és aixecar-se, mirar al voltant i lluitar. I ser coherent amb què veus ara i el que has vist tota la vida.

De sobte, veure et porta a conèixer, i conèixer et dona autoritat. I l'autoritat et fa líder. No és una decisió o una escola, sinó el dia a dia el que t'hi porta naturalment i sense voler.

És per això que encara es fa més dur quan d'un dia per l'altre, un procés tan natural, suposa rebre amenaces de mort, amenaces a la teva família o tota mena de pressions.
I no són falses amenaces. A Colòmbia des de la signatura de l'acord de pau, 56 dones han estat assassinades per aquest motiu. Per haver defensat el medi ambient, la terra o els seus drets. Per haver estat pageses, com dirien elles.

La retirada de la guerrilla ha fet que algunes zones de Colòmbia hagin caigut en mans de grups d'inversors. Inversors que volen fer extraccions de mineria, conquerir terra o que instauren processos industrials que contaminen greument rius i entorn. El govern i l'exercit gairebé no arriben a aquelles zones i ells imposen els seus interessos a qualsevol preu. I malgrat la situació, per sort, elles no defalleixen, no "escarmenten".

No les veureu a l'ONU com la Greta ni als diaris, malgrat que la seva lluita pel medi ambient és la mateixa i concreta, tangible. Ningú els farà entrevistes, perquè són indígenes i pageses. L'únic homenatge, amb sort, serà després del seu assassinat com el cas de Berta Caceres assassinada el 2017.

Algunes d'elles estan a casa nostra en el programa de defensores. Un programa que convida a les més amenaçades a casa nostra i les protegeix durant un temps. Els dona un descans, més formació i l'oportunitat d'explicar la seva lluita. Si veieu una xerrada de defensores de drets humans, no deixeu d'anar-hi. Val la pena conèixer la seva lluita i donar com a mínim escalf humà a qui s'està jugant la vida per causes que acaben sent les del planeta, les de totes.

Escalf a elles, exigència al seu govern per protegir a totes les ciutadanes i pressió als nostres governs perquè no mirin a un altre costat.


Més informació:


Article publicat a la revista "El Portal" de Centelles num. 302 d'octubre del 2019

Comentaris

Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats