Des del 15M fins Lavapies


La mort de Mame Mbaye, el manter de Madrid, ha estat motiu de polèmica. Per la causa de la mort i per la picabaralla política de qui va dir primer que. L'únic irrefutable és que ha mort. L'autòpsia diu que per un infart. Mèdicament és pràcticament impossible demostrar que un infart és a causa del que ha succeït minuts o hores abans de produir-se. I per tant no podem afirmar una associació causa-efecte. Tot i que sabem que les situacions d'estres són situacions que estadísticament precedeixen als infarts.
No ens podem imaginar el que és viure contínuament amb la por de ser detingut, tancat a un CIE i/o retornat al teu país sense massa compliments després del periple i de totes les vegades que es van jugar la vida per arribar fins aquí. Descansi en pau Mame, les seves il·lusions, els seus somnis i les seves esperances.

Però aquest fet, actua de cortina de fum sobre un problema de fons, per mi molt preocupant. El problema no és demostrar la "causa-efecte", ni saber qui va ser el primer a relacionar els dos fets, ni conèixer al detall el que va succeir, perquè això ja hem vist que ens ho podran acabar disfressant i venent com vulguin.

El problema és que d'un temps a ençà hem vist molts episodis on la policia practica una violència absolutament desproporcionada, gratuïta i el que és pitjor dirigida a ciutadans innocents i no-violents. La policia a les vies a Múrcia, a Catalunya, a Sol, a Lavapies, al 15M, etc. ha deixat de ser el servei públic que dóna seguretat i protegeix els ciutadans per ser una amenaça contra els ciutadans i els seus drets. I aquest és el problema. Aquest és el veritable i greu problema.

En el vídeo veureu una de les càrregues de la policia que es troba a Arona Diakhate que està quiet sense cap actitud agressiva ni perillosa i rep una descàrrega de cops (algun clarament il·legal) fins a fer-li perdre la consciència sense que ell faci cap intent de repel·lir l'agressió. Fa esfereir sincerament.
No sé què genera aquesta praxi. No sé si aquests comportaments són conseqüència de les ordres dels superiors, de la sensació d'impunitat o de la mateixa formació o selecció de personal que tenen els cossos de policies. O si ho és la "llei de seguretat ciutadana" (coneguda com a llei mordassa) per la que es protestava aquest passat cap de setmana.

Només sé que ningú amb seny, pot defensar una actuació d'aquest tipus. Tant és així, que hem vist diverses vegades que els governs opten per negar-les (malgrat que tothom hagi vist les imatges), vestir-les d'eufemismes o directament invertir el sentit de la violència, encara que no sigui cert ni hi hagi cap imatge que ho acrediti.
No podem generalitzar aquest comportament a tota la policia. Tots coneixem actuacions molt positives de la policia. Positives i fins i tot exemplars i heroiques a vegades. I això és el que em preocupa més. Perquè en aquests cossos hi ha un silenci còmplice de la majoria envers aquestes actituds i actuacions que malmeten la imatge de tot el cos? O per què es silencien les queixes internes i qui ho fa? Quin interès hi ha en què els ciutadans seguim perdent la confiança en els serveis públics que paguem entre tots?

No ho sé. Només sé que això genera una pèrdua de confiança a la ciutadania i que actua com un corc als fonaments de la societat. El resultat és demolidor per la construcció d'una societat equilibrada i justa. Per la convivència diària. Per la pau social.
M'agradaria molt escoltar els sindicats policials denunciant els companys que estan aprofitant la seva impunitat per fer aquest mal. Mal contra els ciutadans que l'únic que fan és queixar-se o expressar idees diferents, i contra tota la resta de ciutadania, als ulls de la qual, perden tota la seva credibilitat i legitimitat.
Quan la força del corporativisme és superior a la dels valors, les institucions estan malaltes d'un càncer que acabarà amb elles. I de retruc amb la societat.
Si us plau, membres de la policia, genereu els mecanismes i poseu en marxa els procediments i la transparència perquè els ciutadans no acabem veient-vos com una amenaça, en comptes de com un servei.


Més informació:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Albània. Nadal 2024

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

La bona administració. Fórmula 1 al Passeig de Gràcia