Defensar a qui defensa

Estic dinant amb Helena Maleno a Tànger. El seu mòbil no para de sonar. Francès, castellà, àrab. Salvament marítim, estat marroquí, familiars. Cara tranquil·la i mans fermes que van escrivint dades a les estovalles amb un "pilot" negre.
Fa poques preguntes. Quants? Color? Hora de sortida? Direcció? Potència del motor? Les que amb el temps sap imprescindibles per trobar a la gent. Les que li demanarà salvament marítim.

54 persones. 3 nens. Però és una o dues? Més trucades. Fins que aconsegueix la informació precisa. No n'hi ha ni una, ni dues, n'hi ha tres. N'han trobat una. 11 morts. 8 desapareguts. I mentre seguim dinant. I parlant de la seva situació.
Truca salvament marítim que necessita més precisió per rescatar les altres dues. Ella lloa la tasca híper professional de salvament marítim d'Almeria que tenen uns valors ètics a prova de bombes.
I seguim dinant. I segueixen trucant. Com si fos el més normal del món. De fet, normal no ho és, però malauradament és habitual.

Al vespre m'he trobat amb uns 200 o 300 joves d'aquests a la catedral del bisbe Santiago Agrelo. Venien del bosc. A peu. Enmig de la pluja i un fred terrible. I quan hem acabat gairebé a les nou de la nit han tornat al bosc, també a peu. Mullats i sense la roba adequada.
Han vingut només per donar suport a Helena. I ho han fet dins la catedral perquè és l'únic lloc on se senten segurs. A fora tenen por, molta por. En els seus ulls es veu. Són joves. Molt. Gairebé nens alguns d'ells. Sembla un grup d'institut.
Demà seran ells que intentaran saltar la tanca o que es posaran a una llanxa de joguina per creuar l'estret. I amb una trucada mentre l'Helena dinar amb algú altre, sabrem si els han rescatat, si han mort o si han desaparegut. Així de dur. Pel delicte de voler viure. Més ben dit sobreviure.

I mentrestant, la Policia espanyola fa informes contra Maleno i, per tant, contra l'esperança d'aquesta gent. Convertint el salvador en botxí. Convertint el seu compromís en culpabilitat. La seva acció desinteressada de socórrer, l'acusen de lucre. Salva vides i l'acusen de provocar morts.
I com l'Audiència Nacional espanyola no veu delicte -com no podia ser d'una altra manera-, traspassen l'expedient al Marroc perquè, a part de fer la feina bruta de contenir a les persones que volen arribar a Espanya, facin també el de carregar-se als que el nostre Estat de dret no pot.

És molt greu. I per això hem fet costat a Maleno. Per això, la Coordinadora de ONGD-España, l'Església Catòlica, en Consell de l'advocacia i molta més gent hem pressionat a tothom que hem pogut. Per això vàrem visitar el dilluns al cònsol. I per això l'ambaixada ha respost i està treballant per desfer el que la policia ha fet.

A hores d'ara, després de sentir la declaració d'Helena, el jutge s'ha d'estar preguntant: ¿com pot haver arribat això aquí?, per què hi ha gent que vol perjudicar aquesta senyora?, quin món hem creat perquè hi hagi gent que vol tant mal a qui fa tan bé?
Esperarem la declaració del dia 31. Esperarem que l'Estat espanyol deixi clar que no persegueix a Maleno i, mentrestant, li seguirem enviant tota l'energia i li donarem tot el nostre suport.

#DefenderAQuienDefiende

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats