Un altre terratrèmol



Aquest cop a Equador. Però sorprenentment ha desaparegut dels mitjans en poc dies. Ha estat molt potent i mortífer. I la realitat i els testimonis d'abandonament de les víctimes son impressionants malgrat no surtin als mitjans. Alguns fets ocupen els mitjans dies i dies i altres, de magnituds semblants o més grosses, no els ocupen. Però a les ONG’s ens toca intentar estar a tot arreu amb criteris més de justícia que de notícia.

I curiosament ha passat quan fa un any, el 25 d’abril, el terratrèmol de Nepal, ocupava molts informatius i va tenir molt ressò popular. Tot i així, ja veieu que un any després, ni tan sols l’aniversari ha estat notícia. Consumim informacions com mocadors de papers, tot i que la realitat no són mocadors de paper.

I  independentment del que fem nosaltres amb la realitat, ella segueix el seu curs. Quan les càmeres varen arribar, les ONGs ja feia anys que hi érem.  Quan les càmeres varen marxar, les ONGD varen seguir treballant. Quan el primer aniversari no surt als diaris, hi ha gent que segueix malvivint i gent que no ha parat de treballar per redreçar la situació.

Varen morir 9.000 persones, varen quedar ferides 22.000 i varen quedar sense casa 750.000 famílies. A 8 milions de persones afectades els ha canviat la vida per sempre. I són 8 milions de noms i històries personals diferents i particulars.

No podrem refer el que el terratrèmol va destruir.
No podrem refer les vides que es va emportar.
No podrem refer totes les estructures que la terra va fer caure al trontollar.
No podrem tornar el país on era perquè el camí no es pot desfer.
Però si que podem acompanyar a començar un nou camí dur, entre runes i dolor, als que han quedat i s’han quedat sense res.
A vegades instal·lant aigua.
A vegades instal·lant latrines.
A vegades pagant sous per arreglar estructures comunitàries.
A vegades proveint de llavors i eines per tornar quan no quedava res.
A vegades ajudant a construir cases senzilles amb plàstics i fustes per cobrir-se mínimament.
A vegades exigint als governs que varen comprometre ajuda, que la donin.

Això es el que hem estat fent ( més informació). Oxfam Intermón i altres entitats entre les que vull destacar Amics del Nepal que varen respondre admirablement a la situació. I ho seguirem fent mentre tinguem suport de persones que independentment del que diguin els mitjans confien en unes entitats que amb altres criteris mes centrats en la persona, treballen abans, durant i després de la noticia a molts llocs i al costat de moltes persones.

Imatges dels afectats del terratrèmol d'Equador filamdes per Pablo Tosco d'Oxfam Intermón:



Article publicat al num 261 de la revista "El Portal" de Centelles de maig del 2016







Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats