Dona, Marroc, maduixot



Quan pensem en un desig les “maduixes amb nata” és un dels clàssics. Les maduixes i els maduixots tenen un encant que les fa especials. Però si coneguéssim alguna cosa més encara serien més especials.

Fa anys que Oxfam Intermón treballa al nord del Marroc perquè la situació i la vulnerabilitat de més de 20.000 dones que treballen al sector agrícola era indignant.  Però ni el treball directe d’Oxfam Intermón, ni les caravanes de sensibilització ni els tallers no acabaven de tenir l’impacte desitjat per canviar la situació. El maduixot és un dels conreus mes típics d'aquesta regió del Marroc.

Als “douart” viuen i treballen dones sense contractes legals, ni drets, ni seguretat social, entre d’altres coses perquè no tenen cap tipus de documentació.  Sotmeses a jornades de fins a 14 hores, exposades a pesticides, ajupides i sense dret a cap descans en tota la jornada laboral. Víctimes fàcils de tot tipus d’abusos perquè la vulnerabilitat és complerta. I amb por, amb molta por. Fins i tot l’insignificant contacte amb una ONG o l’assistència a un taller informatiu, els pot implicar perdre la feina i que ningú més les contracti mai més.

En aquest punt d’aparent desesperança, el treball internacional, l’enfocament global dels problemes va donar els seus fruits. Gràcies al treball d’Oxfam, les distribuïdores angleses varen saber amb quines condicions es produïen els maduixots que compraven i van ser convidats a veure-ho de primera mà. La realitat esgarrifosa i la pressió dels consumidors els va portar a exigir a les empreses marroquines que canviessin la seva política d’esclavatge en el conreu del maduixot.

1.400 dones han aconseguit el DNI, el 70% de les empreses ja no contracte gent il·legalment, s’ha incrementat un 65% les altes a la seguretat social,  ja hi ha contractes escrits i un 70% de les empreses ja ha assumit el salari mínim. I s’ha creat una associació de dones dels fruits vermells. Ara gairebé totes les dones saben que tenen drets.

El canvi és immens i més si considerem que s’ha donat en un espai on semblava impossible canviar res.

Un cop més tot és global, i és en la globalitat on tenim la solució. Tot està entrelligat. Els consumidors exigeixen a les empreses i aquestes als productors. I aquesta cadena permet combatre una injustícia quan semblava impossible lluitar-hi.

Fer un món millor pot començar sorprenentment a la fruiteria i amb un consum conscient! No ho oblidem.

-----------------------------------------------------------------------------------
Més informació relacionada amb el tema:

Podeu veure aquest text en forma de còmic il·lustrat per Alvaro Ortiz i Isabel Cebrian clicant aquí o baixar-vos l'aplicació "Comic on tour" d' Oxfam Intermón pel mòbil en aquest enllaços:



disp-appstore disp-googleplay disp-webapp



Article publicat a la columna mensual de la revista El Portal de Centelles (Num 255 Novembre 2015)









Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats