Aigua i desigualtat

A vegades hi ha imatges i fets reals que ens fan posar el peus a terra. Es complicat parlar de respostes concretes i específiques mentre expliquem simultàniament un informe d’abast mundial i més teòric. És una tensió sana però difícil de mantenir. Al mateix temps que expliquem les enormes desigualtats que hi ha al món i demanem canvis  estructurals importants i lluita contra la pobresa, seguim treballant amb persones que tenen cara, que tenen nom i cognoms i que tenen problemes molt concrets.
Els companys que han tornat del Txad ens fan arribar imatges i fets d’aquest país que ens fan aterrar i veure quines són les conseqüències sobre el terreny d’aquestes immenses diferències. Mentre a casa obrint l’aixeta disposem de tanta  aigua neta com vulguem, ens arriben les imatges d’un got ple d’aigua bruta perquè es la única de la que disposen. És dur i indignant. Veure que la única aigua que tenen algunes persones es aquesta aigua terrosa, escassa i sense condicions de salubritat, és xocant. I com a  conseqüència de fets com aquest es generen profunds drames de malalties, morts i manca d’oportunitats.
Al darrer informe d’Oxfam Intermón  llegim que a l’Àfrica Subsahariana hi ha 16 persones amb fortunes de 9 xifres a les comptes corrents, convivint amb 350 milions de persones que sobreviuen amb menys de 1 $ al dia o 30 $ als mes. És a dir, amb gent que l’única aigua que té és la de la fotografia.
Ens cal seguir lluitant amb força per evitar això. Això no es soluciona només fent un pou. Cal assegurar que a cada país hi ha els mecanismes perquè tot funcioni diferent i tothom pugui gaudir d’aquest drets.
Mentre això no passi, estarem costat dels que necessiten un pou però sobretot seguirem elaborant informes i denúncies de la situació. Seguirem pressionant governs i lluitant al costat de ciutadans de tot el món que reclamen els seus drets.
Per poder seguir fent les dues coses ens cal el suport de molta gent amb signatures i difusió dels missatges. Però també ens cal el teu suport econòmic. Aquest dies de Nadal que la majoria gastem una mica més del que realment necessitem és un bon moment per recordar donar suport a qualsevol entitat que faci les dues coses.
Ens dones un cop de mà aquest Nadal?




Si ho vols fer amb Oxfam Intermón, ho pots fer clicant aquí: OxfamIntermón

Article publicat a la columna mensual de la revista El Portal de Centelles. (Num 244 Desembre2014)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats