Contra pobresa, fiscalitat

El 17 d’octubre és el Dia Mundial d'eradicació de la pobresa. Aquest any, totes les entitats que hi treballen s’han posat d’acord en parlar de fiscalitat, tot i que ningú pensa d’entrada en això quan parlem de pobresa. Quan parlem de pobresa seguim donant voltes a si els diners arriben, si no són primer els de casa i si el Banc d’Aliments funciona bé. Quan es parla de pobresa estem acostumats a imaginar-nos que escoltarem parlar de falta de diners, d’atur, de que no hi ha prou menjar, de sequeres, etc.

El nostre sistema econòmic és molt imperfecte si el que volem es parlar de drets, de dignitat humana i d’equitat. La pobresa es la darrera conseqüència d’una cadena de desigualtats invisibles. Desigualtats com la de capacitats, la d’oportunitats, la de poder, la de recursos etc.
No és fruit de l’atzar, ni de la mala sort, ni culpa del destí.
El primer per reduir les desigualtats entre els que més tenen i els més pobres és  assegurar que els pobres, no ho siguin més i tinguin uns mínims dignes. Uns mínims de salut, d’educació, del que necessitem per viure sense que gairebé ningú estigui per sota del llindar de la pobresa.
L’eina més important que tenim avui per garantir això es diu fiscalitat.

La desigualtat és global. Els rics tenen tants diners que han comprat els governs i estan imposant les seves normes (les 80 persones més riques del món tenen la mateixa fortuna que els 3.500 milions més pobres). Oxfam Intermón estem treballant a molts països del món per introduir una fiscalitat redistributiva, transparent, participativa i justa. Si un govern no té ingressos no li pots exigir que compleixi amb els seus deures. I mentre trobem marge per millorar la situació a molts països dels pobres “de sempre”, trobem cada vegada més problemes per proposar reformes als països rics, inclòs el nostre.
Conseqüentment, la nostra fiscalitat no és transparent, grava bàsicament a la classe mitjana i assalariada i no lluita amb contundència contra el frau fiscal.

Per això si som astuts entendrem que una de les accions més intel·ligents que podem fer és lluitar per una fiscalitat redistributiva. Ens diran que fem política... i els direm que sí!, que per resoldre un tema tan vital, les opcions a part de personals, son bàsicament polítiques.

Més informació:

- Campanya Pobresa Zero (CAT):

- Oxfam Intermón : Informe fiscalitat "Tant tens Tant pagues"

- Campaña Pobreza Cero (Estat Espanyol CONGDE)

- Plataforma Catalana per una fiscalitat Justa

Article publicat a la columna mensual de la revistEl Portal de Centelles. (Num 242 Octubre2014)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats