Gaza, Ebola i Pateres

A l’estiu hi ha menys noticies de política nacional o d’esports. Això fa que es tractin temes que habitualment no trobem als diaris o que ocupin més espai. Aquest agost s'ha parlat molt de tres temes: l’entrada d’immigrants africans, l’epidèmia d'ebola i el conflicte de Gaza

Gaza. El nivell de destrucció a Gaza és pitjor que mai. 1900 morts palestins i 64 israelians són massa. Tot i que simultàniament -encara que no se’n parli-  a Síria segueix el conflicte i ja han mort més d’un milió de persones. I a Sudan del Sud, el conflicte i la sequera han generat molts més morts que a Palestina. Són nomes dos dels conflictes que tenim oblidats. Cal preguntar-se en base a què els mitjans posen el focus en un país o altre.







L’ebola és una malaltia vírica molt greu perquè les possibilitats de superar la infecció són molt baixes. No s'ha investigat prou i potser perquè no es una malaltia "de rics". Malgrat el gran número de morts, -1.600 aquest any- cal posar aquesta epidèmia en context; al món moren cada día 10.000 persones de fam, 4.110 de sida i 1.726 de malària. I això malauradament ja fa molts anys que passa.






Immigrants. Han arribat en pasteres 1.338 persones i han saltat la tanca entre tots els dies unes 750 persones. És una crida constant a la nostra consciència veure com centenars de persones se la juguen en embarcacions de joguina o a una oportunitat de saltar la tanca. Els mitjans es pregunten per què alguns dies hi ha més pasteres que altres en comptes de preguntar-se perquè venen i  per què no deixen d’intentar ho. Una dada: de tota l’immigració europea només un 6% entra per Espanya -entre la tanca i les pateres-. I la immensa majoria d’immigrants que arriba a la UE ho fan en avió.

Tant l'ebola com la tanca de Melilla posen totalment de manifest que no vivim aïllats i que tot el que passa al món ens afecta. Hem d'exigir durant tot l’any un flux constant d’informacions internacionals de qualitat i homogènies.
Només així tindrem capacitat d'interpretar-les bé, sense ni minimitzar-les ni exagerar la seva importància.
Només així podrem prendre decisions per actuar amb humanitat i responsabilitat globals.


Més informació:
Immigració
http://www.sentitcritic.cat/onades-assalts-allaus-i-dades-710

Ebola
http://www.huffingtonpost.es/adam-c-levine/dejad-de-preocuparos_b_5678586.html?utm_hp_ref=spain
http://www.elmundo.es/salud/2014/08/20/53f3658b22601d10098b4588.html
http://www.zerohedge.com/news/2014-04-05/mapping-worlds-ebola-outbreaks

Palestina
http://bit.ly/DesTutuCartaPalest

Sudan del Sud
Articles Xavier Aldekoa  ‏@xavieraldekoa a La Vanguardia  (24,25,26,27 i 28 d’Agost)
Article publicat a la columna mensual de la revista El Portal de Centelles. (Num 241 Setembre2014)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats