Sudan del Sud malauradament

Fa uns mesos parlava en aquesta columna de Sudan del Sud desitjant no haver d’escriure aquest segon article. Els desitjos no s’han acomplert. Potser no heu escoltat res més de Sudan de Sud o potser heu vist alguna noticia aïllada a un telenotícies.

A Sudan del Sud en aquest moments es viu una situació molt, molt dura. Els companys d’Oxfam Intermón que  estat acostumats a veure situacions difícils estan esgarrifats del que passa i sobretot del que pot passar. S’ha ajuntat la violència, els interessos econòmics pel petroli i la manca de menjar a la situació prèvia de país empobrit.

Cada dia centenars de persones arriben als camps de refugiats fugint del conflicte, esperant poder salvar les seves vides. A vegades sense èxit perquè fa uns dies van atacar i matar moltes persones dintre d’un camp. Malgrat la violència els companys segueixen treballant fent tot el que poden. Treballen en les zones on no hi ha enfrontaments al costat de la gent. I també treballen en els camps de refugiats de les regions en conflicte, proveint aigua i menjar.
Tot i haver cada dia més persones refugiades als camps, tant Nacions Unides (que és sempre la responsable en un camp de refugiats) com les entitats no tenen els recursos econòmics per fer front a les necessitats. Cada situació d’emergència té un pressupost que Nacions Unides (NNUU) demana als estats per fer-hi front. Ara per ara els estats de tot el món nomes han disponibilitzat una quarta part dels fons necessaris.
Lluny de casa seva la gent no esta plantant els seus camps. Quan comenci l’estació de pluges més de la meitat de les carreteres del país seran inutilitzables.
La seqüència dels fets no serà nova. El conflicte agreujat, persones morint de gana i dificultats sovint infranquejables per fer arribar l’ajuda. Imatges esfereïdores que aleshores si arribaran als Telenotícies i farem campanyes d’emergència i tothom opinarà de la situació.
Cal intervenir internacionalment per resoldre el conflicte, aportar els diners per atendre l’emergència, i sobretot seguir ajudat perquè tothom pugui recomençar les seves vides. Sabem que ara això es difícil, però que si esperem una mica mes, serà complicadíssim i potser impossible.
En el fons només estem reclamant pels sudanesos del sud una cosa de la que nosaltres disposem sovint sense adonar-nos. I la pobresa extrema fa que ni això tinguin: una oportunitat.

Més informació:
Sudan del Sud, Situació. Oxfam Intermón





Article publicat a la columna mensual de la revista El Portal de Centelles. (Num 237  Maig 2014)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats