Arròs de Nadal. Arròs amb poder.

La Marian Nana és de Burkina Faso. Alguns potser encara coneixeu el seu país com Alto Volta, que era com sortia abans als mapes d’Àfrica. M’han parlat d’ella les companyes Gisela i Maria, que han anat a veure com ella i la seva gent han recuperat una antiga i sabia manera d’espellofar l’arròs: la vaporització.

Històricament Burkina sempre ha conreat arròs però el malanomenat “lliure” comerç,  havia reduït la producció local any rere any, per les importacions d’arròs més econòmic. Això provocava que famílies com la de la Marian perdessin la seva feina, la seva font de recursos i darrera d’això, tot.

Fa 3 anys la Marian i 360 dones més varen decidir capgirar aquesta situació, i a Oxfam Intermón hi vam apostar. Varen passar de treballar individualment a organitzar-se col·lectivament al voltant de la feina de la vaporització. Aquesta tècnica permet que el cereal agafi tots els nutrients que té la pellofa. UNERIZ, la cooperativa que han creat ha comercialitzat ja 600 tones. Ara,  el 40% de l'arròs que es consumeix a Burkina torna a ser autòcton. És més nutritiu i a la vegada permet que Burkina recuperi “sobirania alimentària”, és a dir, que alimenti la seva població amb la seva producció local.

Així el petit gra d’arròs vaporitzat passa a tenir “poders”. El poder nutritiu del propi gra. El poder dels 300 productors que tornen a tenir feina, i poden tornar a vendre el seu arròs. El de les 360 dones organitzades al voltant de la vaporització i la comercialització. El poder que dóna poder enviar els teus fills i filles a l’escola, i comprar els medicaments per a la malària, quan es posen malalts. És a dir, el poder que dóna a qualsevol, tenir dignitat i uns mínims drets.
Canviar vides que canvien vides. Donar oportunitats perquè molts altres les tinguin. Com ha passat amb la Marian. Com passarà amb moltes més dones que coneixem i la mereixen. Treballem perquè la tinguin.

Així es construeix una societat amb menys desigualtats nutritives, econòmiques i d’oportunitats. Aquesta és la feina que recolzem. Com sempre, només canviem la realitat si anem a les causes i no si atenem els símptomes. Si feu arròs aquest nadal...somrigueu. Bon Nadal amb justícia i dignitat. Amb oportunitats i poder. De part la Marian, i de part  meva.




Article publicat a la columna mensual de la revista El Portal de Centelles. (Num 232 Desembre 2013)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats