Vides a 83 dòlars


He tingut el privilegi de conèixer la Luz Marina i la Maria, dues “Madres de Soacha” que han rebut, al Parlament de Catalunya, el premi Constructors de Pau que atorga l'Institut Català Internacional per la Pau.

Les "Madres de Soacha" són dones molt humils, amb molt pocs estudis, que es van organitzar per trobar els seus fills que havien desaparegut. Enfrontant la por i la lògica de guerra que recomana “millor no fer res”, varen investigar durant mesos fins trobar-els assassinats a uns centenars de km de casa seva. Els havia matat l'exèrcit 3 dies desprès desaparèixer.

Buscant respostes, les van amenaçar moltes vegades i van haver de sentir que els seus fills eren guerrillers. El jutge va dir a la Luz Marina que segons un informe militar el seu fill era un líder guerriller i duia un fusell al seu braç dret. Com explica ella amb una serenor impactant, difícilment algú es converteix en líder  guerriller, o ni tan sols en guerriller, només tres dies després de sortir de casa, sobretot quan el seu fill tenia una greu discapacitat intel·lectual, i una paràlisi a la part dreta del cos l'impedia portar cap fusell.

La seva investigació va destapar la realitat dels “Falsos Positivos”. Son assassinats de joves innocents que els fan passar per guerrillers pels diners , ascensos i altres beneficis laborals que dona el Govern, als soldats que maten un guerriller. Els conflictes armats en països empobrits tenen conseqüències terribles i brutals com aquesta: almenys 3.500 joves innocents han estat assassinats per aquesta estratègia militar.

Aquestes mares no ho tenen gens fàcil. El Ministre de Defensa responsable dels “Falsos Positivos” durant la presidència de l'anterior president Uribe, es deia Santos, i ara és el president de Colòmbia.

Van ser valentes en investigar-ho, i són valentes avui en explicar-ho, amb el suport i l'ajuda de les ONG que els garanteix, encara que precàriament, que no les mataran en tornar a casa seva. Si en circumstàncies més difícils i amb menys recursos elles han pogut, tirant de voluntat i de solidaritat internacional, nosaltres hem de poder amb les injustícies de casa nostra. Gent com Luz Marina i Maria, amb coratge i esperança, han empès totes les lluites per la pau i la dignitat a tot el món al llarg de la història.

*83 $ es el que pagaven als reclutadors, els soldats -no se sap exactament- cobraven entre 1.500 i 2.500 $ per cada guerriller executat .
Publicat a la revista de Centelles "El Portal" num 224 d'Abril del 2013

Si voleu veure o escoltar a les mares de Soacha les podeu trobar aquí: 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats