Portes un tros d'Àfrica a la butxaca


Escric aquesta columna quan s’està celebrant el « Mobile World Congress » a Barcelona, la fira de mòbils més important del món. Milers de persones vindran a fira, deixaran milions d'euros, i serà una injecció per a l’economia de casa nostra, diuen (dossier diari Ara). I ja està bé, però nos ens hauríem de conformar amb veure només aquesta part.

Som un dels països d'Europa amb més mòbils. Les empreses de telefonia mòbil es poden pagar aquestes festes perquè obtenen beneficis rècord. El mòbil no només ens ajuda a connectar-nos, sinó que és un dels millors exemples que de com d'interconnectats estem en aquest món tan global. Perquè puguem tenir un mòbil, cal un metall que es diu coltan que es troba majoritàriament a la RD de Congo. Aquesta és la raó per la qual es manté el conflicte armat en aquest país des de fa gairebé 20 anys, amb 5 milions de morts, i on es cometen greus i repetides violacions de drets humans, com els abusos sexuals a dones i nenes com a arma de guerra. Són minerals tacats de sang.

Els pocs mil·lígrams de coltan que portem a la butxaca ens lliguen a aquesta guerra i a les seves conseqüències i ens fan co-responsables d'aquesta realitat. El Mobile World Congress és una bona oportunitat per fer-nos conscients, per saber una mica més d'aquest país, de la seva gent, del què passa i de quina és la responsabilitat dels Estats i les empreses en aquest conflicte. Com a consumidors responsables tenim el dret i el deure de demanar transparència i responsabilitat a les empreses de telefonia mòbil. A Catalunya hi ha vàries ONG organitzades en la  “Xarxa d’Entitats per la RD del Congo” que demanen garanties que cap mòbil està finançant la guerra al Congo ni cap altra,  i transparència en la cadena de subministraments de minerals.

Un amic meu que va morir l’any passat, l'Eduard Soler,  pertanyia a una d'aquestes ONG. Als seus fills els deia que calia explicar aquestes coses, perquè quanta més gent sabés què passava, més gent voldria canviar-ho. I jo m'ho crec, perquè he comprovat moltes vegades que és així. Quan penses que portes un tros d'Àfrica a la butxaca, escoltes les notícies sobre la RD del Congo i el Mobile World Congres d'una altra manera. O no?



Publicat a la revista de Centelles "El Portal" num   de Març del 2013






He tret part de la informacio d'aquests blogs: 
http://www.cristianismeijusticia.net/bloc/?p=8577&lang=ca
http://www.canalsolidari.org/noticia/mobile-world-congress-ningu-parlara-del-coltan-ni-de-shenzen/28706
http://www.media.cat/2012/02/28/no-hi-ha-espai-per-al-congo-en-la-cobertura-del-mwc/ 
http://entitatscongo.blogspot.com.es/p/campanya-mobils.html
i en aquest quadern monogràfic de Cristianisme I justíciahttp://www.cristianismeijusticia.net/les-mines-del-rei-leopold


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

Jesús neix a la presó. Nadal 2022

Jesús neix, fill duna parella de menors no acompanyats