Pobresa no, desigualtat


Quan escric aquestes línies, fa un any que varen alliberar els segrestats de la “caravana solidaria” que va aixecar tanta polèmica. Tothom tenia un opinió sobre el tema. El lamentable segrest va servir per posar sobre la taula que és i que no és un cooperant i que és i que no ha de ser la Cooperació Internacional. Va evidenciar que per molta gent la Cooperació segueix sent nomes un exercici de generositat, amb matisos que van des de la visió més assistencial a la més compromesa. I això ja no és així.
La lluita contra la pobresa ha adquirit als darrers anys dos components que la fan diferent a la que coneixem i que ens permeten entendre la feina de les ONGD avui. A la vegada ens permet jutjar cada ONGD en funció de si la seva acció esta o no en línia amb aquests dos components.
La primera és que la Cooperació Internacional no es una qüestió de generositat, sinó de Justícia. No es una qüestió de voluntats, sinó de drets. Tots, nasquem on nasquem, tenim els mateixos drets bàsics i, si algú no els pot exercir, cal treballar perquè això no passi. Però des de la perspectiva que tothom en té tot el dret. No es tracta de que li “donem”, “deixem” o l’“ajudem” a acostar-s’hi una mica.
La segona es que durant anys hem lluitat contra la pobresa. La pobresa es combatia generant riquesa. Avui  sabem que la riquesa no es infinita (amb la nostra crisi ho veiem mes clar) i que per tant aquest enfocament no serveix . La lluita de les ONGD no es contra la pobresa sinó contra la desigualtat. Cal combatre les desigualtats, especialment les més extremes.  Aquest matís ens pot ajudar a entendre que cal que tots caminem cap a un punt mig. Cal que donem diners a les ONGD, però no és l’únic que cal. Cal sobretot que avancem cap a una societat amb menys diferències. Amb aquest matís resulta molt més senzill analitzar la tasca de governs, persones i ONGD.  També ens pot resultar útil per avaluar la nostra pròpia actitud i decidir quin volem que sigui el nostre model de vida i ritme de consum.

En resum, el que fem des de la cooperació ha de tenir un enfocament de justícia i de drets , no de pena, compassió, apadrinaments, assistència o de donació del que ens sobre o ja no necessitem. I això ho aconseguirem només construint un món amb menys desigualtats entre els que tenim més i els que tenen menys.










Article publicat a la Revista "El Portal" de Centelles al Setembre del 2011

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Albània. Nadal 2024

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

La bona administració. Fórmula 1 al Passeig de Gràcia