Les ONGs, palestina i l'article de la Sra Rahola

La senyora Pilar Rahola desqualifica en el seu article "La derrota del Nobel" del 4 de desembre de 2009 una ONG que pertany a la Federació Sodepau, per antiisraeliana i pel seu treball per l'accés a la salut sexual i reproductiva de les dones a Cisjordània, i a l'Ajuntament de Barcelona per finançar el projecte. L'article reflecteix un desconeixement profund de la cooperació internacional que es fa a Catalunya, i posa en qüestió la feina de moltes organitzacions en defensa de les persones en situacions d'extrema injustícia. Jutjar tot un sector o les polítiques públiques de cooperació per defensar una causa legítima o un poble concret ens sembla injust, irresponsable i contribueix a augmentar la confusió sobre el treball de les ONG.

Vostè centra el seu article en el conflicte palestí com si aquest fos el que més preocupa a les ONG i com si els altres els tinguéssim oblidats. Això és fals. Les ONG som a gairebé tots els països empobrits independentment de si els mitjans en fan cobertura. Ens agradaria poder explicar el nostre treball a racons que mai surten als diaris, però ens costa molt trobar aquests espais i que s'informi amb la precisió i la contextualització que tots aquests temes requereixen. Si els projectes a Palestina es visibilitzen més que els d'altres indrets no és perquè n'hi hagi més sinó perquè tenen més ressò mediàtic. I la cooperació catalana, Sodepau inclosa, és caracteritza tant per treballar a Palestina com amb ONG i col·lectius israelians que busquen sortides pacífiques al conflicte.

La Federació, que aquest any ha celebrat el seu vintè aniversari, compta amb 83 ONGD que treballen a 90 països empobrits d'Àfrica, Amèrica Llatina, Àsia, Oceania i Europa. I des de 1997, totes les entitats que hi pertanyen adeqüen la seva actuació al compliment d'un codi ètic i de conducta.

Al seu article també qüestiona que l'Ajuntament de Barcelona, "endeutat i pobre", financi amb milers d'euros projectes de cooperació. Les ONG treballem per a què tots els ajuntaments dels països del nord destinin diners a la cooperació amb els països del sud. I ho fem per una qüestió de justícia social amb aquelles poblacions que pateixen les conseqüències dels nostres models de producció i desenvolupament, que augmenten la injustícia i les desigualtats a tots els nivells, independentment del lloc on es manifestin. La Federació, des de la seva pluralitat interna, vetlla i treballa per assegurar la no discrecionalitat en la distribució de subvencions públiques i l'establiment de prioritats i criteris clars i transparents.

Amb el que sí que estem d'acord és amb la seva afirmació de cloenda "La solidaritat no és un concepte neutral". Hi estem absolutament d'acord, ni ho és, ni volem que ho sigui. És una opció pels drets de les persones més vulnerables i desafavorides del planeta, i això inclou bàsicament les poblacions civils víctimes de conflictes, injustícies i desastres naturals. I majoritàriament dones i infants de tots els racons del món, independentment de la seva ideologia, raça, condició o país a què pertanyen.

Restem a la seva disposició per comentar qualsevol aspecte d'aquesta carta. Igualment, i per la seva rellevància pública, volem manifestar-li la nostra total disposició per explicar-li amb detall qualsevol tema relacionat amb el sistema d'ajuda oficial al desenvolupament espanyol i català, públic i privat.


Article al que fa referència el text: http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20091204/53837113559/la-derrota-del-nobel-iran-sodepau-israel-ong-alfred-nobel-barcelona-palestina-ciurana-diada-hereu.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jesús neix a Albània. Nadal 2024

Jesús neix a Gaza. Nadal 2023

La bona administració. Fórmula 1 al Passeig de Gràcia